Can Atalay’ın anne ve babası milletvekillerine mektup yazdı: “Biz vatansever bir evlat yetiştirdik, bütün suçu bu”

Can Atalay’ın anne ve babası Şükran ve Mustafa Atalay, TBMM’deki tüm milletvekillerine mektup yazarak Anayasa Mahkemesi’nin oğullarının görevine başlatılmasına dair kararlarını hatırlattı. Aile, Atalay’ın Anayasa gereği halen milletvekili olduğunu ve sadece Meclis kütüğüne kaydedilmeyi beklediğini vurguladı.

Meclis'te Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay ile ilgili hak ihlali kararı okundu

Can Atalay’ın anne ve babası, TBMM’de görev yapan tüm milletvekillerine hitaben yazdıkları mektubu TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve Parti Sözcüsü Sera Kadıgil ile birlikte okudu. Şükran ve Mustafa Atalay, oğullarını Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde ziyaret etmeden önce kamuoyuna açıklama yaptı.

Şükran Atalay, bir anne olarak bu kürsüde bulunmak istemediğini söyledi. Atalay, “Buna hiç gerek yok, bu kürsüler Can’ın olması gereken yerler” dedi. Can Atalay’ın halkın iradesiyle Hatay’dan seçilmiş milletvekili olduğunu belirten anne Atalay, oğlunun yerinin TBMM olduğunu vurguladı.

Anne Atalay: “Biz vatansever bir evlat yetiştirdik”

Atalay, TBMM’ye ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a seslendi, Anayasa’ya ve yasalara sahip çıkılmasını istedi. Şükran Atalay, “Can Atalay Meclis’e dönsün. Biz vatansever bir evlat yetiştirdik, bütün suçu bu” diye konuştu.

Mektupta, Can Atalay’ın 2023 seçimlerinde Hatay’dan yurttaşların oylarıyla seçildiği hatırlatıldı. Atalay’ın yasama faaliyetine katılması gerekirken halen hapiste tutulduğu belirtildi. TBMM 28. Dönem’in 3. yılına yine seçilmiş bir milletvekilinin hapiste olarak girdiği vurgulandı.

“Anayasa Mahkemesi üç kez karar verdi”

Mektupta Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay lehinde üç kararı olduğu anımsatıldı. İlk 2 kararın “görevine derhal başlatılmalıdır” kararı olduğu aktarıldı. Üçüncü kararın ise “Türk hukukunda verilmesi mümkün olmayan bir kararın okutularak milletvekilliğini düşürme kararı yok hükmündedir” şeklinde olduğu belirtildi.

Aile, Can Atalay’ın bu kararlar gereği Anayasa’ya göre halen milletvekili olduğunu vurguladı, milletvekilliğinin başkaca bir işleme gerek olmaksızın sürdüğünü ifade etti. Anne Atalay, Can Atalay’ın sadece Meclis Başkanlığı’nca Meclis kütüğüne kaydedilmeyi beklediği kaydedildi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Gezi davasına dikkat çekildi

Mektupta Gezi davası üzerine Anayasa Mahkemesi’nin ilk ihlal kararını verdiği hatırlatıldı. Davanın esasına ilişkin gelişmelerin de beklendiğine dikkat çekildi. Milletvekillerinden bu konuda yakın ilgi göstermeleri rica edildi.

Anayasa Mahkemesi’nin 3 kez “göreve başlatın” dediği durumda Atalay’ın halen Meclis kütüğüne kaydının yapılmaması eleştirildi. Bu durumun Anayasa’ya, yasalara, TBMM’nin oluşumuna ve saygınlığına aykırı olduğu vurgulandı. Hatay halkının iradesine de aykırılık teşkil ettiği belirtildi.

Kayıt yapılması ilk adım olacak

Aile, seçilmiş Hatay Milletvekili Can Atalay’ın Meclis kütüğüne kaydının yapılmasının mağduriyetlerin giderilmesinin ilk adımı olacağını söyledi. Milletvekillerinin duruma dikkat göstereceğine inandıklarını söyledi. Meclis Başkanlığı nezdinde hatırlatıcı ve uyarıcı olacaklarına güvendiklerini belirtti.