6 Şubat depremlerinde Adıyaman’da çöken Grand İsias Otel’de 72 kişi öldü ve aralarında 26 çocuğun bulunduğu 35 Kıbrıslı Türk de hayatını kaybetti. Kamu görevlilerinin yargılandığı davanın üçüncü duruşması 6 Kasım’da yapılacak. Aileler “facianın kamu ayağı” dediği davada adalet arıyor.

6 Şubat depremlerinde Adıyaman’da çöken Grand İsias Otel’de 72 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler arasında 26’sı çocuk olmak üzere 35 Kıbrıslı Türk de bulunuyordu. Kamu görevlilerinin yargılandığı dava ağır adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi davanın üçüncü duruşmasını 6 Kasım’da yapacak ve mahkeme kamu görevlilerinin sorumluluğunu ele alacak.
6 sanık bilinçli ihmal iddiasıyla yargılanıyor
Dönemin Adıyaman Belediye Başkan Yardımcısı Osman Bulut sanık sandalyesine oturacak. Yapı Kontrol Birimi çalışanları Bilal Balcı, Mehmet Salih Alkayış ve Abdurrahman Karaaslan da hakim karşısına çıkacak. Otelin 1993 yılındaki ruhsat sürecinde imzası bulunan Yusuf Gül ve Fazlı Karakuş da sanıklar arasında yer alıyor. Tüm sanıklar görevlerini bilinçli bir şekilde ihmal ettikleri iddiasıyla yargılanacak.
Aileler davayı “facianın kamu ayağı” olarak tanımlıyor ve yakınlarını kaybedenler bir kez daha Adıyaman’da buluşacak. Aileler adalet taleplerini kararlılıkla ve yüksek sesle dile getirecek. Yakınları yarım kalan hayatların hesabını sormak için mücadele ediyor ve aileler bu mücadelelerinden bir an olsun vazgeçmiyor.

Şampiyon Melekler’in adları eğitimle yaşatılıyor
Hayatını kaybeden çocuklar “Şampiyon Melekler” olarak anılıyor ve aileleler onların adlarını eğitimle yaşatmaya devam ediyor. 6 Şubat depremleri “asrın felaketi” olarak hafızalara kazındı. Grand İsias Otel faciası depremin en ağır kayıplarından biri olarak tarihe geçti.
KKTC Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı süreci değerlendirdi ve kamu görevlilerinin yargılandığı sürecin kritik bir eşikte bulunduğunu vurguladı.
Esendağlı, dava öncesi Medyascope’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“6 Kasım’daki dava açısından en önemli nokta şu: Kamu görevlilerinin yargılandığı davada, ertelemelerin ardından geçtiğimiz hafta Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi merkezli bilirkişi raporu dosyaya girdi. Duruşmada bu bilirkişi raporu üzerinden ilerleme bekleniyor. Raporda üç sanığa sorumluluk atfedilmiş, diğer üç sanığın ise sorumlu olmadığı yönünde bir hesaplama yapılmış. Büyük ihtimalle sorumluluk ve sorumsuzluk konusunda müşteki vekilleri ile sanık vekilleri arasında karşılıklı itirazlar söz konusu olacak. Mahkeme ya mevcut bilirkişi raporu üzerinden ilerleyecek ya da yeni bir rapor talep etme yolunu seçecek. Bunu da hep birlikte mahkeme salonunda göreceğiz.

Bizim bu davadaki beklentimiz oldukça büyük. Çünkü kamu görevlilerinin yargılandığı bu süreçte çok önemli bir hassasiyet var. İlgili dönemde belediyede imar yetkisini kullanan ve bugün sanık sandalyesinde bulunan kişilerin gerek inşaat ruhsatı gerekse iskan belgesi konusunda kanuna aykırı verdikleri onaylar olmasaydı, bu binanın otel olarak kullanılması ve dolayısıyla hepimizi derinden yaralayan bu felaketin yaşanması mümkün olmayacaktı. Bu yüzden bu sorumluluğun son derece kritik olduğuna inanıyoruz. Bu inançla davayı yakından ve titizlikle takip ediyoruz. Artık yavaş yavaş davanın son aşamalarına geldiğimiz anlaşılıyor. Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği, 6 Şubat depremlerinde yıkılan Grand İsias Oteli’nde çocuklarını kaybeden aileler ve KKTC’den kalabalık bir ekiple bir kez daha Adıyaman’a gelerek mahkemenin tavrını 6 Kasım’da hep birlikte göreceğiz.”
Cumhurbaşkanı Erhürman aileleri yalnız bırakmadı
KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ve eşi Nilden Bektaş Erhürman, davadan önce Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği’ni ziyaret ederek ailelerle bir araya geldi.
Erhürman, ailelere verdiği destek sözünü yinelerken, “Bir telefon uzağınızdayım. Olmam gereken her yerde olmaya hazırım” dedi.
Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya, ziyaretin başında yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erhürman’ı tebrik ederek sözlerine başladı:
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı makamına seçilen Sayın Tufan Erhürman’ı en içten dileklerimizle tebrik ediyor, ülkemize ve halkımıza hayırlı olmasını diliyoruz. Adalet yolculuğumuzun her adımında, her duruşmada, her seslenişimizde yanımızda olarak bizlere güç veren, acımızı paylaşan, kararlılığımıza kararlılık katan Sayın Erhürman’a en derin teşekkürlerimizi sunarız.”

Karakaya ayrıca, geçmiş görev süresi boyunca ailelerin yanında olan eski Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a da teşekkür ederek şunları söyledi:
“Sayın Ersin Tatar’ın duyarlılığı ve desteği, acımıza ortak oluşu ve mücadelemize inancı, adalet yolculuğumuzun unutulmaz bir parçası olarak kalacaktır.”
Erhürman: “Ailelerimizin ayağı nereye basarsa, devletin ayağı da oraya basacak”
Cumhurbaşkanı Erhürman, tüm sürecin başından bu yana siyasi ayrım gözetmeksizin birliktelik içinde hareket edildiğini belirterek, “Baştan itibaren muhalefetiyle, iktidarıyla bu sürecin içinde hep birlikte olacağız” sözünü hatırlattı.
“Ailelerimizin ayağı nereye basarsa, KKTC’deki tüm yetkili makamların adımı da oraya basacak” diyen Erhürman, devletin tüm kademeleriyle davanın takipçisi olacaklarını vurguladı.






