TBMM Adalet Komisyonu’nda, kamuoyunda 11. Yargı Paketi olarak bilinen Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, oy çokluğu ile kabul edildi. Komisyonda kabul edilen teklif, TBMM Genel Kurulu’na sevk edilecek.

TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti tarafından hazırlanan ve kamuoyunda “11. Yargı Paketi” olarak bilinen Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri, Komisyon Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığında yapıldı.
11. Yargı Paketi Adalet Komisyonu’nda kabul edildi
Adalet Komisyonu üyesi milletvekilleri, teklif hakkındaki görüş ve değerlendirmelerini Komisyon’a sundu. Komisyonda, paketin tamamı kabul edildi.
Pakette sadece Kovid-19 maddesinde bir düzenleme yapıldı.
Buna göre Kovid-19 düzenlemesinden kasten öldürme suçlarını üstsoy veya altsoydan birine; eş, boşandığı eş veya kardeşe; çocuğa, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye ya da kadına karşı işleyen hükümlüler, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların hükümlüleri ile çocuk istismarı suçunu işleyenler yararlanamayacak.
Kovid-19 düzenlemesi değişiklikle birlikte kabul edildi
Verilen önergenin kabul edilmesiyle teklifin 27. maddesindeki Kovid-19 düzenlemesinde değişiklik yapıldı.
Önergenin gerekçesinde “Önergeyle, kasten öldürme suçlarının üstsoy veya altsoydan birine ya da eş, boşandığı eş veya veya kardeşe, çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye ya da kadına karşı işlenmesi ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların 5275 sayılı kanunun geçici 10. maddesinin 6. fıkrası hükmünden istisna tutulmasına yönelik düzenleme yapılmaktadır” ifadeleri yer aldı.
Kovid düzenlemesi değişiklik yapılarak kabul edildi.
Düzenlemeden yasalaşması halinde 55 bin kişinin yararlanacağı belirtiliyor.
Dolandırıcılık suçlarında yargılama usulü değişti
Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun’da yapılan değişiklik, dolandırıcılık suçlarının yargılanmasında önemli bir düzenleme getirdi. Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen dolandırıcılık ve nitelikli dolandırıcılık suçlarına ilişkin yargılamalar bundan böyle asliye ceza mahkemelerinde görülecek.
Bu değişikliğin amacı, dolandırıcılık suçlarının farklı mahkemelerde yürütülmesi nedeniyle ortaya çıkan görev uyuşmazlıklarını önlemek olarak açıklandı. Düzenleme, yargılama süreçlerini hızlandırmayı ve tek merkezden yürütmeyi hedefliyor.
Kısmi akıl hastaları için yeni düzenleme
Türk Ceza Kanunu’nun akıl hastalığı hükmünde yapılan değişiklik, kısmi akıl hastaları için değişiklikler getiriyor. Cezai sorumluluğu kabul edilen kısmi akıl hastaları hakkında hem verilen cezanın infazı hem de akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirlerinin uygulanması mümkün olacak.
Yeni düzenlemeye göre, bu kişiler hakkında ayrıca akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirine hükmedilecek. Akıl hastalarının tedavi ve koruma amacıyla sağlık kurumunda geçirecekleri süre, ağırlaştırılmış müebbet hapis ve müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 1 yıldan az olamayacak. Üst sınırı 10 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda ise bu süre en az 6 ay olacak.
Yargı paketi kapsamında Avukatlık Kanunu’nda da değişiklikler yapıldı. Anayasa Mahkemesi’nin 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun disiplin cezalarını düzenleyen 135. maddesini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etmesi üzerine madde yeniden düzenlendi.
Disiplin cezalarını tanımlayan 1 numaralı bendin c alt bendi “Yargı görevini yapanlar ile ilişkilerinde meslek onur ve vakarına aykırı davranmak” şeklinde değiştirildi. Komisyon bu önergeyi oybirliğiyle kabul etti.
İnternete “keyfi kısıtlamalar getirileceği” iddia edilen maddelerin tamamı kabul edildi
Görüşmelerde internete “keyfi kısıtlamalar getirileceği” iddia edilen maddelerin tamamı kabul edildi.
1 Ocak 2016 öncesine ait ödenmemiş GSS primleri ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilmesinin öngörüldüğü 29’uncu madde hakkında muhalefet vekilleri 2026 yılında söz konusu borçların zaten zaman aşımına uğrayarak silineceğini bu yüzden de iktidarın bu maddenin geçmesi takdirinde “biz borçları sildik” şeklinde propaganda maksadıyla kullanılacağını ifade etti. Muhalefet vekilleri AK Parti vekillerine “Neden 2016 yılını seçtiniz” sorusunu yöneltti.
Muhalefet vekilleri komisyonda görüşülen internet ortamında yapılan yayın yoluyla işlenen suçlara ilişkin Sulh Ceza Hâkimliği’nin ayrıntılı incelemeye gerek olmaksızın ihlalin ilk bakışta anlaşıldığı hâllerde yirmi dört saat içinde karar vermesinin, Türkiye’den günlük erişimi 10 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıların içeriği çıkarmama direnci göstermesi halinde, ilgili kişinin talebi üzerine internet trafiği bant genişliğinin kademeli olarak (yüzde 50’den yüzde 90’a kadar) daraltılmasının öngörüldüğü 30, 31, ve 32’nci maddelerini “sansür düzenlemesi” olarak değerlendirdi.
Komisyonda kabul edilen teklif, TBMM Genel Kurulu’na sevk edilecek.
(ANKA)








