AfD milletvekiline Nazi selamı davası

Matthias Moosdorf

Almanya’da aşırı sağcı AfD partisinden Federal Meclis Üyesi Matthias Moosdorf hakkında, parlamentoda Nazi selamı verdiği iddiasıyla dava açıldı.

Almanya’da aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin Federal Meclis’teki milletvekillerinden Matthias Moosdorf hakkında Nazi selamı verdiği gerekçesiyle dava açıldı. Berlin Savcılığı, Moosdorf’un Federal Meclis binasında anayasaya aykırı semboller kullandığı iddiasıyla yargılanacağını duyurdu.

Savcılığın açıklamasına göre olay, 22 Haziran 2023’te Federal Meclis oturumu sırasında Reichstag binasının doğu girişinde bulunan gardırop alanında yaşandı. AfD milletvekili Moosdorf’un, kendi partisinden bir milletvekilini topuk vurarak ve Nazi Almanyası’na özgü “Hitler selamı” ile selamladığı ileri sürülüyor. Savcılık, söz konusu selamın başkaları tarafından fark edilebileceğinin sanık tarafından bilindiğini belirtti.

Almanya’da Nazi sembolleri ve selamları yasalarla yasaklandı. Bu kapsamda yapılan bir suçlama, üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Dokunulmazlığı kaldırılmıştı

60 yaşındaki Moosdorf’un dokunulmazlığı, iddialar nedeniyle Ekim 2024’te Federal Meclis tarafından kaldırılmıştı. Berlin Savcılığı, davanın Tiergarten Asliye Mahkemesi’nde açıldığını açıkladı ancak resmi duyuruda milletvekilinin ismi yer almadı.

Alman basını ise sanığın Matthias Moosdorf olduğunu yazdı.

Moosdorf, X’te yaptığı paylaşımda suçlamaları reddederek söz konusu hareketi yapmadığını savundu.

Matthias Moosdorf kimdir?

2016’dan bu yana AfD üyesi olan Moosdorf, kısa süre öncesine kadar partinin Federal Meclis grubunda dış politika sözcülüğü görevini yürütüyordu. Aynı zamanda AfD’nin Rusya yanlısı çizgisiyle bilinen Dışişleri Çalışma Grubu’nun da başkanlığını yapmıştı.

Moosdorf, Rusya’ya yönelik açıklamaları nedeniyle parti içinde yaşanan gerilimlerin ardından mayıs ayında bu görevden alınmıştı.

1965 yılında Leipzig’de doğan Moosdorf, siyasi kariyerinden önce uzun yıllar müzik alanında faaliyet gösterdi. 1988–2019 yılları arasında Leipzig Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nde çellist olarak görev yapan Moosdorf, toplulukla 120’den fazla albüm kaydetti ve 60’tan fazla ülkede konser verdi. Alman basını, Moosdorf’un aynı zamanda Moskova’daki bir müzik akademisinde fahri profesör olduğunu da hatırlattı.

Kaynak: DW, Guardian

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.