Suriye’de geçici Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi arasında yapılan görüşme olumsuz sonuçlandı. Kürt yetkililer, Şam yönetiminin “tam teslimiyet” talebinde ısrar ettiğini belirtirken, sahada çatışmalar yeniden şiddetlendi.
Suriye’de ilan edilen ateşkes ve “tam entegrasyon” sürecine ilişkin umutlar, Şam’da yapılan kritik zirvenin ardından yerini belirsizliğe bıraktı.
Suriye’nin geçiş dönemi Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi arasındaki görüşme olumsuz sonuçlandı. Taraflardan henüz ortak bir açıklama gelmezken, sahada çatışmaların yeniden yoğunlaştığı bildiriliyor.
Kürt kaynaklar: “Şam varlığımızı kabul etmiyor”
Fransız AFP haber ajansı, bir Kürt yetkiliye dayandırdığı haberinde, Abdi–Şara görüşmesinin “başarısızlıkla sonuçlandığını” aktardı.
Rûdaw’a konuşan Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) yöneticilerinden Foza Alyusuf, görüşmelerin çıkmaza girdiğini söyledi.
Alyusuf’un aktardığına göre Şam yönetimi, Kürt tarafına “her şeyi teslim etme” şartı sundu. Alyusuf, “Şam ‘her şeyinizi teslim edeceksiniz ve durum 2011 öncesine dönecek’ diyor. Hiçbir şekilde varlığımızı kabul etmeye yanaşmıyor” ifadelerini kullandı.
Sahada çatışmalar yeniden başladı
Görüşmenin sonuçsuz kalmasının ardından sahadaki gerilim hızla tırmandı.
AFP’nin Rakka’daki muhabiri, ağır çatışmalar yaşandığını bildirirken, Şam’a yakın bir yetkili çatışmaların daha sonra durduğunu ileri sürdü.
Fırat Haber Ajansı ise SDG’nin direniş çağrısı yaptığını duyurdu.
Ateşkes kapsamında SDG güçlerinin Deyrizor ve Rakka’dan çekilerek Haseke’ye yönelmesi öngörülüyordu ancak anlaşmanın uygulanması fiilen askıya alındı.
Trump–Şara görüşmesi: Haseke müdahalesi durduruldu mu?
Gelişmelerin ardından ABD Başkanı Donald Trump ile Ahmed eş-Şara telefonda görüştü. Suriye Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmede Kürtlerin haklarının “birleşik bir Suriye içinde garanti altına alınması” gerektiği vurgulandı.
Al-Monitor’dan Amberin Zaman’ın haberine göre Trump, Suriye Arap Ordusu’nun Haseke’ye ilerlediği bir sırada Şara’yı arayarak müdahaleyi durdurmasını istedi.
Kaynaklar, Şara’nın Haseke’ye girilmeyeceğine dair söz verdiğini aktardı. Beyaz Saray’dan görüşmeye ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.
“Tam entegrasyon” yerine “tam teslimiyet” tartışması
Rûdaw’a konuşan kaynaklar, Şam’da yapılan görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack’ın da hazır bulunduğunu belirtti.
Kürt tarafı, Şam’ın 10 Mart 2025’te imzalanan entegrasyon planının ötesine geçerek Haseke’nin kontrolünün devrini talep ettiğini ve Mazlum Abdi’nin bu talebi reddettiğini aktarıyor.








