Mütalaa programının üçüncü bölümünde gazeteciler Fırat Fıstık ve Furkan Karabay, tutuklu CHP’li belediye başkanlarının yargılandığı “Aziz İhsan Aktaş suç örgütü” davasını, iddianamesi yazılmayan Kent Uzlaşısı soruşturmasını ve İBB dosyasının ek klasörlerinde yer alan belgeleri konuştu.
Geçen hafta tutuklama istemiyle sevk edildiği sulh ceza hâkimliği tarafından ev hapsi kararıyla bırakılan Furkan Karabay, yayına evinden bağlandı.
Furkan Karabay şunları söyledi:
“Gönül isterdi ki Medyascope stüdyosunda bu yayını yapalım ama devlet izin vermedi diyelim. Halkımız için bir şekilde gazetecilik faaliyeti yaparak mücadele etmeye çalışıyoruz. Hiç önemli değil. Ev hapsi olur, hapishane olur, dışarısı olur. Biz her yerde mesleğimizi yapmaya, halkımız için çalışmaya devam edeceğiz.”
“Aziz İhsan Aktaş suç örgütü”, 26 Ocak Pazartesi günü Silivri’de bulunan Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu yerleşkesi karşısında duruşma salonunda görüldü. Tutuklu CHP’li belediye başkanları aylar sonra ilk kez hâkim karşısına çıktı ve savunma yaptı.

Duruşmada neler oldu?
Duruşmayı Silivri’de takip eden Fırat Fıstık şunları ifade etti:
“Sadece ifadeye dayalı etkin pişmanlık ifadesinde dayalı olarak bu kadar belediye başkanının tutuklu olması hukuki bir garabet. Yani öyle görüyorum. İkincisi şunu vurgulamak lazım. Mesela Zeydan Karalar’dan örnek verelim. Zeydan Karalar’ın ne bir kamera görüntüsü var, ne bir banka dekontu var, ne herhangi bir şekilde bir görüşme sağlamış ve bu delillendirilmiş durumda. Burada da sürekli olarak Aziz İhsan Aktaş başta olmak üzere etkin pişmanlıktan yararlananlar ve aslında CHP’li belediye başkanlarını suçlayanların ifadeleri var. İkincisi, HTS baz kaydı üzerinden bir illiyet iletişim bağı kuruluyor ve ‘demek ki bu olmuştur’a getirilip bu insanlar tutuklanıyor ve şu anda yargılanıyorlar.”
Furkan Karabay devamında, 10 aydır iddianame hazırlanmayan Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın da tutuklu olduğu Kent Uzlaşısı soruşturmasını ele aldı.
Karabay şunları belirtti:
“10 ay geçmiş aradan tutukluluk devam kararı veriyorsunuz, deliller toplanamadı diyorsunuz. Ortada bir delil yoksa niye tutukladın zaten o zaman? En başından bunu sormak lazım. Bu dosyada hâlâ gizlilik var. Bu dosyanın tutuklu kişileri, avukatları hâlâ dosyaya bakamıyorlar. Müvekkillerin hakkında nasıl bir suçlama var, dosyaya ne eklendi, ne çıkarıldı? Dolayısıyla burada savunma hakkı da ihlal ediliyor.”







