Bugün bilmeniz gerekenler (1 Haziran 2026)

İSTANBUL (Medyascope) – Bugün 1 Haziran 2026. Medyascope editörleri günün öne çıkan gelişmelerini sizler için derledi. İşte bugün bilmeniz gerekenler.

1 Haziran 2026
Bugün bilmeniz gerekenler (1 Haziran 2026)

Gündem

CHP’li 111 milletvekili, partinin içinden geçtiği hukuki süreç sonrası ortak bir açıklama yayımlayarak olağanüstü kurultayın 12 Temmuz 2026 Pazar günü toplanması çağrısında bulundu.

Kısa Dalga’nın, VFS Global’in Türkiye’deki faaliyetlerini konu alan “Vize imparatorluğu” başlıklı araştırma dosyasına erişim engeli getirildi. İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği’nin 1 Haziran 2026 tarihli ve 2026/5576 sayılı kararıyla alınan engel kararının gerekçesi olarak “millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gösterildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nda delegelerin oy kullanma iradesine müdahale edildiği iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, kurultayda oy kullanan delegeler ile birinci derece yakınlarının MASAK raporları, banka hesap hareketleri ve SGK kayıtlarını istedi.

TBMM gündemine CHP Grup Toplantısı’nın yapılacağı bilgisi eklendi. Böylelikle Özgür Özel CHP’nin grup toplantısını yapacak.

İBB davası 42. gününde Silivri’de devam etti. “İmamoğlu mutlak butlan kararı hakkında neler söyledi” başlık yayında Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır, Medyascope muhabirleri Fırat Fıstık ve Ali Deniz Çakır ile Silivri’den son gelişmeleri aktardı. Yayında CHP’de yaşanan krizle dava arasındaki bağlantı ele alındı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, istinafın CHP Kurultayı’na ilişkin mutlak butlan kararının ardından yaşanan tartışmalara ilişkin, “Ana muhalefet partisi içindeki tartışmaların hiçbiri bizi ilgilendirmiyor. Kurultay salonlarından mahkeme koridorlarına taşan bu siyasi ve hukuki mücadelenin hiçbir yerinde yokuz, olmadık ve olmayacağız” dedi.

Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP’nin seçilmiş genel başkanı Özgür Özel, olağanüstü kurultay için delege imzalarının toplanmaya başlandığını “siftahı Kayseri’den” diye anlattı. Özel “Bugün verilen imzalar da partide bir taraf olmayı değil, hep birlikte partinin tarafında olmayı önceleyen bir tutumdur” dedi. İmza toplamaya başladıkları gün Özel ekibi, seçim gündemli kurultay için yeterli sayıya ulaştı.

Mutlak butlan kararının ardından CHP’de ikinci işten çıkarma dalgası yaşandı. Genel merkez kadrosunda çalışan en az 20 kişi, tazminat alamayacakları şekilde 46 ve 48 koduyla işten çıkarıldıklarını SGK’dan gelen mesajla öğrendi. Bir haftada 45’i bulan işten çıkarılanların sayısının artması bekleniyor.

Ankara’da Gezi eylemleri sırasında polis tarafından öldürülen Ethem Sarısülük için düzenlenen anma etkinliğinde polis ve etkinliğe katılanlar arasında arbede yaşandı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP’de atanmış genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile seçilmiş genel başkan Özgür Özel arasında yaşanan yetki krizine ilişkin Meclis’in taraf olmayacağını söyledi. TBMM’nin “mahkeme yerine konulamayacağını” belirten Kurtulmuş, iki taraftan gelen yazıların işleme alındığını ancak ortaya çıkan çelişkinin CHP’nin kendi kurumsal mekanizmaları içinde çözülmesi gerektiğini ifade etti. Kurtulmuş, CHP Genel Merkezi’ne iki taraf arasındaki çelişkinin giderilmesiyle ilgili bir yazı gönderileceğini de sözlerine ekledi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’dan emir aldığını söyledi, “‘Dâhili bedhah kayyım’ diyorum ben ona. Çünkü bu partiyi dışarıdan yıkamayanlar, şimdi içeriden teslim almak istiyor” dedi. İmamoğlu yeni parti kurulma ihtimaliyle ilgili de, “Hukuk çiğnenirse, delegelerimizin ve milletin iradesi yok sayılırsa, bizim milletle beraber yürüdüğümüz her yol meşrudur ve güçlüdür” yorumunda bulundu.

İBB davasının 42. gününde Vedat Şahin savunma yaptı. Şahin, “Eşimin tutuklanacağını söyleyen avukatlar geliyordu. Savcılık ifadesinde söylemediğim bazı ifadelerin yazıldığını gördüm” dedi. Vedat Şahin’in avukatı, müvekkilinin eşiyle tehdit edildiğini belirtti ve “Ben buna şahidim. Murat Kapki de eşiyle tehdit edildiğini söylemişti” diye konuştu.

Doruk Madencilik işçileri, bakanlıkların garantörlüğünde verilen sözlerin tutulmaması üzerine yeniden Ankara’ya gitti. Bağımsız Maden-İş Sendikası, işçiler için ayarlanan Ankara otobüsünün üçüncü kez iptal ettirildiğini duyurdu.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP’de atanmış genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile seçilmiş genel başkan Özgür Özel arasında yaşanan yetki krizine ilişkin Meclis’in taraf olmayacağını söyledi. TBMM’nin “mahkeme yerine konulamayacağını” belirten Kurtulmuş, iki taraftan gelen yazıların işleme alındığını ancak ortaya çıkan çelişkinin CHP’nin kendi kurumsal mekanizmaları içinde çözülmesi gerektiğini ifade etti. Kurtulmuş, CHP Genel Merkezi’ne iki taraf arasındaki çelişkinin giderilmesiyle ilgili bir yazı gönderileceğini de sözlerine ekledi.

İzmir-Buca Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturmada Belediye Başkanı Görkem Duman dahil 62 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Eski Belediye Başkanı Erhan Kılıç da gözaltına alınanlar arasında.

Akbelen direnişçisi Esra Işık’ın yargılandığı davanın ikinci duruşması yapıldı. Işık’ın adli kontrol şartı kaldırıldı, duruşma 22 Haziran’a ertelendi.

Dünya

ABD’nin tanınan siyaset yorumcuları Cenk Uygur ve Hasan Piker’in İngiltere’ye girişleri engellendi. Kararı Medyascope’a değerlendiren Uygur, “İsrail’in Amerikan hükümetini kontrol ettiğini söylediğim için İngiltere’ye uçuşum engellendi” dedi.

Kolombiya’da devlet başkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. Mevcut Devlet Başkanı Gustavo Petro’nun desteklediği solcu Iván Cepeda ile sert güvenlik politikaları vaat eden sağcı Abelardo de la Espriella, 21 Haziran’da ülkenin geleceği için yarışacak.

Yapay zekâ şirketi Anthropic, aldığı 65 milyar dolarlık yeni yatırımla 900 milyar dolar değerlemeye ulaştı. Şirket, OpenAI’ın 730 milyar dolarlık son değerlemesini geride bırakarak sektördeki rekabeti daha da kızıştırdı.

Paris Saint-Germain’in (PSG) Şampiyonlar Ligi finalinde Arsenal’i yenmesinin ardından Fransa genelindeki kutlamalar şiddet olaylarına dönüştü. Paris’te ulaşım aksadı, araçlar ateşe verildi, bir kişi hayatını kaybetti. Peki zafer gecesinde neler yaşandı?

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.