ABD İran’ı yeniden vurdu, Tahran’dan Ürdün’deki ABD üslerine misilleme geldi

ABD-İran

İSTANBUL (Medyascope) – ABD ordusu, temmuz sonundan bu yana ilk kez İran topraklarını hedef aldı. Hürmüz Boğazı’ndaki Lark Adası’nda iki roketatarın vurulmasının ardından İran, Ürdün’deki ABD üslerine balistik füzelerle karşılık verdiğini açıkladı.

ABD ile İran arasında altı aydır süren savaşta tansiyon yeniden yükseldi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Hürmüz Boğazı’ndaki Lark Adası’nda iki roketatarı hedef aldığını açıkladı. İran Devrim Muhafızları saldırıda iki kişinin öldüğünü, iki kişinin yaralandığını duyurdu ve “karşılık ve cezalandırma” sözü verdi.

CENTCOM ise operasyonu, Hürmüz Boğazı’nda “yakın tehdit oluşturan mayın döşeme güçlerine karşı sınırlı ve hassas bir eylem” olarak tanımladı.

Saldırı, ABD Başkanı Donald Trump’ın temmuz sonunda İran’a yönelik yeni askeri harekâtı durdurmasından bu yana İran topraklarına yönelik bilinen ilk ABD saldırısı oldu.

İran: “Ürdün’deki ABD üslerini vurduk”

Lark Adası’ndaki saldırıdan saatler sonra İran Devrim Muhafızları, Ürdün’deki Kral Hüseyin ve Azrak üslerini balistik füzelerle hedef aldığını açıkladı.

Ürdün ordusu ise pazartesi sabahı sekiz füzeyi engellediğini duyurdu.

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Lark Adası’na yönelik saldırısını “şiddetle kınadığını” belirterek Ürdün’deki saldırıları “meşru müdafaa” olarak nitelendirdi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da “Savaş arayışında değiliz ancak saldırganlara kararlı bir karşılık vereceğiz” dedi.

BAE, İran’ın saldırı iddiasını reddetti

İran devlet televizyonu ayrıca İran ordusunun Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Al-Minhad Hava Üssü’nü insansız hava araçlarıyla vurduğunu ileri sürdü.

BAE Savunma Bakanlığı ise üssün hedef alındığı yönündeki haberleri “asılsız” olarak nitelendirdi. Bakanlık bununla birlikte bir insansız hava aracının düşürüldüğünü doğruladı.

Hürmüz Boğazı yeniden gerilimin merkezinde

Lark Adası, İran’ın önemli limanlarından Bandar Abbas’ın hemen açıklarında ve küresel enerji ticaretinin en kritik güzergâhlarından biri olan Hürmüz Boğazı’nın üzerinde bulunuyor.

Savaş öncesinde dünya petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz ticaretinin yaklaşık yüzde 20’si boğazdan geçiyordu.

İran, şu anda tankerlerin kontrol için Lark Adası’nın yakınından geçmesini talep ediyor. Gemilerden geçiş için yaklaşık 2 milyon dolar istendiği de bildiriliyor.

Trump geçen hafta İran’ın Hürmüz Boğazı’na yerleştirdiği tüm mayınların etkisiz hale getirildiğini veya kaldırıldığını söylemiş ve yeni mayın döşeyen herhangi bir geminin imha edileceği uyarısında bulunmuştu. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazem Gharibabadi ise Trump’ın açıklamasını “propaganda” olarak nitelendirmişti.

Kaynak: BBC

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş