Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Donald Trump Katar krizi için arabuluculuğa talip

ABD Başkanı Donald Trump, dün Katar emiri ile telefonda görüştü. Bugün de Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Astana’da yapılacak Suriye barış görüşmelerinin ertelendiğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump Çarşamba günü Katar lideriyle telefonda bir görüşme yaptı. Görüşmede, Trump’ın Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani’yi teröre karşı tavır almaya çağırdığı belirtildi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “Başkan taraflara, Beyaz Saray’da yapılabilecek bir toplantı da dahil olmak üzere sorunlarını çözmek için yardım teklif etti.” denildi.

Daha sonra Abu Dabi veliaht prensi Muhammed bin Zayid el-Nehyan ile de görüşen Trump, Körfez ülkelerine birlik çağrısı yaptı. Ancak “bu birlik hiçbir zaman terörün finansal desteğini yok etmekten vazgeçmek pahasına olmamalı” diye de ekledi.

Donald Trump daha önce attığı bir tweet’te Katar’ı suçlayan ifadeler kullanmıştı. Buna karşın ABD Savunma Bakanlığı Trump’a tepki göstermiş, Katar’ın bölge güvenliği için ‘son derece önemli’ olduğunu belirtmişti. Devlet içindeki tepkilerin ardından Trump’ın Katar’a karşı tonunun yumuşaması dikkat çekti.

Öte yandan Astana’da 12-13 Haziran’da yapılması planlanan Suriye barış görüşmeleri ertelendi. Erteleme kararında Katar krizi ve sonrasında yaşanan gelişmelerin etkili olduğu düşünülüyor. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü görüşmelerin ne zaman yapılacağını belirtmedi.

Ülkenin ekonomik durumu da krizden etkilenmiş gözüküyor. Gelişmelere bağlı olarak kredi derecelendirme şirketi Standard and Poor’s, Katar’ın kredi notunu AA’dan AA eksiye (AA-) düşürdü.  

Diğer yandan dün akşam İstanbul’da Katar’a destek yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşün, Erdoğan’ın “Katar’a yapılan yaptırımları yanlış bulduğunu” açıklamasının ardından gelmesi dikkat çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.