Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’da seçim krizi derinleştirdi

Venezüela’da pazar gün yapılan seçimlerde yeni anayasayı yazacak Kurucu Meclis’in üyeleri belirlendi. Tartışmalı seçimi protesto etmek için sokaklara dökülen muhalifler gün boyu güvenlik güçleriyle çatıştı. Çatışmalarda en az 14 kişi hayatını kaybetti.

Venezüela Seçim Komisyonu, seçimlere katılımın yüzde 41,5 olduğunu açıkladı. Seçimi boykot etme kararı alan muhalifler ise gerçek rakamların bundan çok daha düşük olduğunu ve sonuçları tanımadıklarını ilan etti.

Venezüela’da bir süredir Hugo Chavez’in yerine gelen Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve icraatları aleyhine gösteriler sürüyordu. Muhalefet, Maduro’nun güçler ayrılığı ilkesini ihlal ettiğini ve tüm iktidarı tek elde toplamak istediğini öne sürüyor. Geçen dört ayda gerçekleşen gösterilerde en az 120 kişi yaşamını yitirdi.

Maduro, ülkedeki krizin tek çözümünün yeni bir anayasa yazılması olduğunu söyleyerek, bu yetkiye sahip bir Kurucu Meclis’in toplanması için seçime gidileceğini açıklamıştı. Pazar günü, yeni anayasayı yazmakla yetkilendirilecek 545 temsilcinin kim olacağı halk oyuyla belirlendi. Ancak muhalefet, oylamaya sunulan listelerin demokratik yöntemlerle değil Maduro’nun kendisi tarafından belirlendiğini ve Maduro’nun yeni anayasayı kendi yetkilerini artırmak için kullanacağını savunuyor. Muhalefetin yaptığı açıklamaya göre protestolar önümüzdeki günlerde de devam edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.