Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Elektrik kesintileri, kıtlık ve enflasyon: Küba’da halk hükümeti neden protesto ediyor?

Küba’nın en büyük ikinci şehri Santiago’da 17 Mart Pazar günü yüzlerce insan hükümeti protesto etti. Küba’da uzun süredir kıtlık ve sürekli elektrik kesintileri görülüyordu.

Küba’nın en büyük ikinci şehri Santiago’da 17 Mart Pazar günü yüzlerce kişi, hükümeti protesto etmek için sokaklardaydı.

Küba, otuz yıldır yaşadığı en büyük ekonomik krizle yüzleşiyor.

Örneğin Küba uzun süredir kıtlık yaşıyor. Bununla birlikte çoğunlukla 14 saatten daha fazla süren elektrik kesintileri de Küba’nın yaşadığı kronik sorunlar arasında.

Santiago’da bulunan ABD konsolosluğu, Küba halkının hükümeti protesto ettiğini doğruladı ve Küba’yı insan haklarına uymaya davet etti.

Diaz-Canel de X hesabından yaptığı paylaşımda protestoların gerçekleştiğini doğruladı. Hükümetinin “mizacının” halkın şikayetleriyle ilgilenmek olduğunu belirten Diaz-Canel, Küba’nın iyileştirilmesi için sayısız çalışma yürütüldüğünü aktardı.

Küba’daki kronik ekonomik sorunlar ne?

Küba, koronavirüsün salgınının ardından ekonomik krizle boğuşuyor. Salgın, halihazırda nakit sıkıntısı çeken ülkede daha fazla ekonomik baskı yarattı böylece ülke gıda, yakıt ve ilaç kıtlığına sürüklendi.

Küba, şubatta Birleşmiş Milletler’den (BM) kıtlığı azaltması yönünde bir gıda yardımı talebinde bulunmuştu. Küba özellikle yedi yaşından küçük çocuklara süt yardımı yapılmasını istemişti. BM’den gelen çeşitli yardımlar bulunsa da Küba’daki kıtlığı yeterli miktarda azaltmadı.

Geçtiğimiz haftalarda elektrik kesintilerinin başlaması ise bardağı taşıran son damla oldu. Küba’da halkın evlerini aydınlatacak elektriklerinin olmaması ve zaten kısıtlı olan yemeklerini saklayacak buzdolaplarının çalışmaması birçok kişi için sorun olmaya başladı.

Sadece bu süre zarfında Küba’dan göç edenlerin sayısı yüksek oranlara tırmandı.

Bu yılın başında da Küba, bir litre petrolün fiyatını 25 pesostan 132 pesos’a çıkarttı. Böylece benzin, bir anda beş katına çıktı. Bu da Küba’da halkın zorlandığı durumlar arasında yer almaya başlamıştı.

Her ne kadar net sonuçlara ulaşılamasa da Küba’daki enflasyonun yüzde 30 oranlarında olduğu düşünülüyor. Ancak Reuters’a konuşan uzmanlar bu sayının daha yüksek oranda olabileceğini iddia ediyor.

Küba Başkanı Miguel Díaz-Canel her ne kadar Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ülkeye yönelik yaptırımları bahane olarak sunsa da birçok uzman hükümetin yönetimde yaptığı yanlışlar sebebiyle bu sorunların yaşandığını belirtiyor.

ABD, 1960’tan bu yana Küba’ya çeşitli ekonomik ambargolar uyguluyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.