Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kennedy suikastına dair gizli belgeler kısmen yayınlandı

Suikast sonucu yaşamını yitiren eski ABD Başkanı John F. Kennedy’nin öldürülmesiyle ilgili toplam 2 bin 800 gizli belge, ABD Başkanı Donald Trump’ın onayıyla yayınlandı. Gizliliği kaldırılan belgelerde, çarpıcı bilgiler yer alıyor.

1963 yılında uğradığı silahlı saldırının ardından hayatını kaybeden ABD Başkanı John F. Kennedy’nin suikastına ilişkin toplam 3 bin 100 belgeden 2 bin 800’ü, kamuoyuyla paylaşıldı. 1992 yılında yürürlüğe giren bir yasa gereği, suikasta ilişkin çoğunluğu FBI ve CIA’ya ait milyonlarca belgenin 25 sene geçtikten sonra yayınlanması gerekiyordu. Yasaya göre bu süre 26 Ekim’de dolmuştu.

ABD Hükümeti tarafından perşembe günü yayınlanan 2 bin 800 belgenin ardından Başkan Trump, “ulusal güvenlik” ve “dış ilişkilerle ilgili kaygılar” dolayısıyla geri kalan belgelerin yayınlanmasını geciktirme kararı almıştı. Trump, yıllardır komplo teorilerine arka plan oluşturan bu konu hakkında kamuoyunun “tamamen bilgilendirilmeyi” hak ettiğinin altını çizerken, ABD medyası gizliliği kaldırılan belgelerin, suikasta dair komplo teorilerini güçlendirdiği yönünde yorumlarda bulundu. Trump’ın danışmanı Roger Stone, gizli kalan yüzlerce diğer belgenin komplo teorisi söylentilerini arttıracağını söyleyerek, kararla ilgili olarak “derin devleti” suçladı.

Onayın ardından Kennedy suikastına ilişkin binlerce gizli belge, ABD’nin Ulusal Arşiv internet sitesinden erişilebilir hale getirildi. Çok sayıda yazışma, rapor ve ifade metni içeren belgeleri dosya numarasına göre görüntülemek mümkün.

Beyaz Saray yaptığı resmi açıklamada geri kalan Kennedy suikasti belgelerinin de önümüzdeki haftalarda yayınlanacağını ve mümkün olan en az sansürün uygulanacağını belirtti. Açıklamada Trump’ın bu belgeler konusunda “benzeri görülmemiş bir şeffaflık” talep ettiği bilgisine de yer verildi.

Belgelere dair şu ana kadar öne çıkan en çarpıcı bilgilerden biri, suikasttan dakikalar önce yerel bir İngiliz gazetesine gelen isimsiz çağrıyla ilgili. 26 Kasım 1963 tarihli belgeye göre, saldırıdan 25 dakika önce Cambridge News gazetesine gelen isimsiz bir aramada “ABD’de çok büyük bir gelişme” olduğu haberi verilmiş.

Belgelerde yer alan en çarpıcı bilgilerden bir diğeri de, suikastçı Lee Harvey Oswald’ın aldığı ölüm tehditleriyle ilgili. Dönemin FBI direktörü J. Edgar Hoover imzalı bir notta, Oswald’a yönelik ölüm tehditlerinin ardından emniyet yetkililerinin bilgilendirildiği ve “gerekli koruma önlemlerinin alınacağı” konusunda güvence alındığı yazıyor.

CNN’in haberinde yer verilen 1975 tarihli başka bir belgede ise, CIA’nın yurtdışı infazlarındaki rolü ve Küba lideri Fidel Castro’ya yönelik suikast planlarıyla ilgili detaylar yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.