Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump yeni FED Başkanı olarak Jerome Powell’ı aday gösterdi

ABD Merkez Bankası’nda (FED) Yellen dönemi kapanıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın bugün yaptığı açıklamayla Janet Yellen’den boşalan FED başkanlığına büyük ihtimalle Fed Guvernörü Jerome Powell getirilecek. Böylelikle, 1979 yılından sonra ilk kez bir FED başkanı ikinci kez atanmamış olacak.

Başkanlık için iki isim öne çıkmıştı

3 Şubat 2018 tarihine kadar görevini sürdürecek Yellen’in koltuğuna kendisi dışında iki önemli aday vardı. Bunlardan biri Fed Guvernörü Jerome Powell diğeri ise Stanford Üniversitesi Ekonomi Profesörü John Taylor idi. Son haftalarda Yellen’in görevine devam etmek istemediği yönünde haber gelmesiyle Powell ve Taylor isimleri öne çıktı. Piyasaların yakından izlediği bu süreçte Taylor, Powell’e göre daha “şahin” olarak biliniyor. Bu da Taylor’ın öne çıktığı günlerde doların güçlenmesine neden oldu. Ancak son günlerde yapılan açıklamalar Trump’ın Powell’i aday göstereceğine yönelik beklentileri güçlendirdi. Ve hatta Wall Street Journal gazetesi dün yeni FED başkanının Powell olacağını yazdı. Reuters ve Bloomberg de Powell’in yeni FED başkanı olduğunu söylediler. Powell’ı öne çıkaran faktörlerin arasında Cumhuriyetçi Parti’yi desteklemesi ve para politikası açısından mevcut başkan Yellen ile aynı çizgide durması geliyor.

38 yıl sonra bir ilk

En son 1979 yılında dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter’ın William Miller’in yerine Paul Volcker’ı tercih etmesiyle bir başkan iki dönemini dolduramamıştı. Fed’in ilk kadın başkanı olma özelliğini elinde bulunduran Yellen istemesi durumunda FED yönetim kurulu üyeliğini 31 Ocak 2024 tarihine kadar sürdürebilecek.

Jerome Powell kimdir?

64 yaşındaki Jerome Powell halihazırda FED Guvernörü olarak görev yapıyor. 1979 yılında Georgetown Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra bir süre avukatlık yaptı. 1990’ların başında Hazine Bakanlığı’nda çalışan Powell, 10 yılı aşkın bir süre Dillon, Read & Co ve Carlyle Group gibi yatırım şirketlerinde çalıştı. Ayrıca, George H.W. Bush döneminde ABD Hazine Bakanlığı’nda üst düzey görevlerde buludu. 2012 yılında Obama tarafında FED Yönetim Kurulu’na atandı. Powell’in finans alanında hem kamu hem özel sektör tecrübesine sahibi olmasının ismini öne çıkarttı.

Piyasalar Powell’den ne bekliyor?

Piyasalar Powell’in FED başkanı olmasıyla birlikte çok büyük bir değişiklik beklemiyor. Yellen’in uyguladığı para politikalarının devam edeceğini öngörüyorlar. Faiz artırımlarının kademeli ve yavaş bir şekilde olması piyasaların öncelikli isteği. Ayrıca, bilanço küçültmenin de tıpkı faiz artırımları gibi yavaş olmasını istiyor. Piyasaların bu istekleri zaten Powell’in tercih edilmesinin en önemli nedenleri. Trump’ın düşük faizden yana olması da bir diğer neden. Piyasalar Taylor’ın savunduğu para politikalarını “şahin” olarak tanımlıyordu. Bu nedenle olası bir Taylor sürprizinde dolar hızlı bir şekilde güçlenecekti.

Yellen nasıl hatırlanacak?

Yellen ismi kuşkusuz öncellikle göreve gelişi ve gidişi ile hatırlanacak. Yellen, FED başkanı olan ilk kadın olarak tarihe geçerken aynı zamanda 1979 yılından sonra iki dönemi tamamlamayan ilk isim olarak hatırlanacak. 3 Şubat 2014’de Ben Bernanke’nin yerine göreve gelen Yellen, oldukça zorlu bir süreçte FED başkanlığı görevini yürüttü. Gevşek para politikasından sıkı para politikasına geçiş sürecini yöneten Yellen henüz bu süreç tamamlanmadan görevinden ayrılmış oldu. Yellen döneminde FED 2015’de bir, 2016’da bir ve 2017’de iki (muhtemelen üç olacak) faiz artırımına gitti. Ayrıca, Yellen Eylül 2017 toplantısında, FED’in bilanço küçültmeye başlayacağını ama bunun öngörülebilir ve kademeli olacağını açıklamıştı. Yellen’in selefi Bernanke’ye göre piyasalar ile iletişimi çok daha iyi yapması, piyasaları FED’in alacağı kararlara iyi hazırlaması ve bu sayede piyasaları dengede tutabilmesi ile hatırlanacak.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.