Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Katalonya seçimlerinde zafer bağımsızlık yanlılarının oldu

İspanya merkezi hükümeti tarafından feshedilen Katalonya Parlamentosu’nun yeni üyelerini belirlemek için dün yapılan seçimlerde zafer bağımsızlık yanlısı partilerin oldu.

1 Ekim’de düzenlenen bağımsızlık referandumunun yüzde 90 oranında “bağımsızlığa evet” oyuyla sonuçlanmasının ardından 27 Ekim’de Katalonya Özek Bölgesi Parlamentosu bağımsızlık ilan etmiş ancak İspanya merkezi hükümeti, İspanya Anayasası’nın 155. maddesine dayanarak parlamentoyu feshetmiş ve erken genel seçim düzenlenmesine karar vermişti.

Ancak dün düzenlenen seçimde bağımsızlık karşıtları aradığını bulamadı. Her ne kadar bağımsızlık karşıtı merkez sağ Vatandaşlar Partisi 37 sandalyeyle seçimlerden birinci parti olarak çıksa da, yedi partinin katıldığı seçimlerde, bağımsızlık yanlısı Avrupa Demokratik Partisi (PDeCAT), Halk Birliği (CUP) ve Cumhuriyetçi Sol Parti (ERC), parlamentodaki 135 sandalyeden 70’ini kazanarak çoğunluğu elde etti. Seçimlere katılım ise beklentilerin üzerine çıkarak yüzde 80’i buldu.

Screen Shot 2017-12-22 at 13.44.24

Öte yandan, bağımsızlık ilanının ardından hakkında yakalama kararı çıkarılmadan önce Belçika’ya sığınan ve halen bu ülkede bulunan özerk yönetimin eski başbakanı ve Avrupa Demokratik Partisi adayı Carles Puigdemont, seçim sonucunun “İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’a atılmış bir tokat” olduğunu söyleyerek “Katalonya Cumhuriyeti kazandı, İspanya devleti yenildi” dedi. Puigdemont daha önce, seçimleri kazanmaları durumunda, tutuklanma riskine rağmen Katalonya’ya döneceğini açıklamıştı. Seçimlerden birinci çıksa da tek başına iktidar için gerekli çoğunluğu sağlamayan bağımsızlık karşıtı Vatandaşlar Partisi’nin 36 yaşındaki lideri Ines Arrimadas ise bağımsızlık yanlılarına karşı mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından ise başta Katalonya’nın başkenti Barselona olmak üzere birçok kentte bağımsızlık yanlıları sevinç gösterilerinde bulundu.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.