Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2018 yılında geçerli olacak asgari ücret net 1603 lira oldu

Asgari Ücret Tespit Komisyonu son toplantısını bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu yeni asgari ücreti  açıkladı. TÜRK-İŞ’in muhalefet şerhi ile oy çokluğu ile kabul edilen asgari ücret yeni yılda yüzde 14.2 artışla 2018 yılında net 1603 TL oldu.

Yaklaşık 6 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin ilk toplantısını 1 Aralık’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda, ikinci toplantısı 15 Aralık’ta Türk-İş Genel Merkezi’nde, üçüncü toplantısı 22 Aralık’ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nda (TİSK) düzenleyen komisyon, dördüncü ve son toplantısını bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yapıldı.

Komisyon’un ilk toplantısında Bakan Sarıeroğlu’nun “işçiden de işverenden de fedakârlık bekliyoruz” şeklindeki açıklama yaptı. Sendikalar ve işçilerden bu açıklamasıyla tepki aldı.

İkinci toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bir işçinin bir ayda asgari düzeyde geçimini sağlaması için gereken tutarın 1893 lira 90 kuruş olduğunu açıkladı. Bunun üzerine Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, taleplerinin net 1893 lira 90 kuruş olduğunu belirterek, “bu rakamı bize versinler, hemen yarın imza atalım” dedi.

Üçüncü toplantıda TİSK’in teklifini sunması bekleniyordu, ancak TİSK bir rakam telaffuz etmedi. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, Türk-İş’in talebinin çok yüksek olduğunu ve ülkenin gerçekleriyle bağdaşmadığını iddia etti. Koç ayrıca, 100 liralık asgari ücret desteğinin 2018’de de devam etmesini istedi

DİSK: Asgari ücretin net 2 bin 300 lira olmalı

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) :”2017 yılında enflasyonun yüzde 12-13 olacağı, 2018 büyüme hedefinin yüzde 5,5 olduğu dikkate alınarak, enflasyon ve büyüme oranında bir artışla asgari ücretin net 2 bin 300 Lira olması gerekir” dedi.

CHP: Net 2 bin olmalı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Emek  Büroları üyesi Milletvekilleri Ömer Fethi Gürer, Fatma Kaplan Hürriyet  ve Ünal Demirtaş, asgari ücretin net 2 bin lira olması için TBMM’ye  bir kanun teklifi sundu.

Teklifte şunlar kaydedildi: “TÜRK-İŞ  tarafından yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının kasım  ayı sonuçlarına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve  yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması  tutarı (açlık sınırı) 1 567 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim,  konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri  ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam  tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5 106 TL olarak tespit edilmiştir. Bekar  bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise net 1 948 TL olarak  hesaplanmıştır. Asgari ücretin tespitinde, öncelikle işçinin 2017  enflasyon oranından kaynaklı olarak uğradığı kaybın karşılanması,  gelir ve büyüme rakamlarından payına düşeni alması, 2018 yılı  enflasyon beklentisinin de dahil edilecek şekilde bir hesabın  yapılması gerekmektedir. Buna göre yapılacak bir hesapta, 2018 yılı  başından geçerli olacak asgari ücretin en az 2000 TL olması gerektiği  açıktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.