Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li analist Nicholas A. Heras: “Menbiç muamması ABD için risk oluşturuyor”

Nicholas A. Heras imzalı The Defense Post’ta yayınlanan yazıda, Türkiye’nin Zeytin Dalı operasyonu sonrası Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) Menbiç’ten çekilmesinin ABD askeri misyonu için bir istikrarsızlık oluşturacağı belirtildi. Yazının özeti şu şekilde:

“Zeytin dalı operasyonu Suriye iç savaşında yeni bir dönem başlattı. Türkiye Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonları ile 2000 km2’lik bir alanı kontrol etmeye başladı ve bu Amerikan destekli SDG güçlerinin birleşmesini engelledi.

1

SDG çok etnik yapılı bir koalisyon ancak YPG, SDG içerisindeki en güçlü aktör olarak yer alıyor. PYD’liler de önemli ölçüde burada yer tutuyorlar. Vurgulamak gerekir ki PYD, Türkiye’nin ve ABD’nin terör listesinde yer alan PKK’dan da yoğun olarak etkilenmiş durumda.

Zeytin Dalı operasyonu ve ABD’nin bölgedeki geleceği

Türkiye’nin Zeytin Dalı operasyonu ile sadece Afrin değil SDG kontrolündeki diğer noktalara da gitme isteği bulunuyor. Bunlardan en önemlisi de 2016 ağustosundan bu yana SDG kontrölünde olan ve Türkiye’nin tepkisini çeken Menbiç. Menbiç uzun zamandır Türkiye ve ABD arasında bir gerginlik yaratmış durumda. Öte yandan, Türkiye’nin buraya müdahalesi Suriye’nin kuzeyinde çok daha büyük bir savaşa sebebiyet verebilir. Böyle bir durumun oluşması durumunda Suriye’deki ABD askeri misyonu tehlikeye girebilir.

VIDEO: American Troops Active as Battle against ISIS in Iraq’s Mosul Nears

Menbiç, Rakka’nın kontrolü için çok önemli. Burada başka bir Suriyeli gruptansa ABD’nin desteklediği SDG’nin olması çok önemli. Menbiç konusunda daha önce Obama yönetimi tarafından Türkiye’ye verilen sözler tutulmadı fakat Türkiye ile ABD arasında Menbiç’te YPG’nin rolünün azaltılması ve SDG’nin diğer kuvvetlerinin daha çok öne çıkması yönünde bir tartışma sürüyor.

SDG Menbiç’ten Amerika kontrolünde çekilse bile, Türkiye’nin, sınır boyunca diğer yerleşim yerlerinde SDG’yi hedef alması muhtemel.”

Heras makalesini, güçsüzleşen bir SDG’nin ABD’nin bölgedeki çıkarlarına ve IŞİD’e karşı kurmuş olduğu istikrara bir tehdit oluşturacacağını yazarak tamamladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.