Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Viking mirası: Norveç’te gölün dibinde 500 senelik kılıç bulundu

Norveç’in en büyük ve Avrupa’nın en derin gölü olan Mjosa Gölü’nde dalgıçlar tarihi bir kılıç buldu.

Hobi olarak dalan dalgıçlar Miro Baricic ve Knut-Erik Gylder, genelde değersiz objeler veya atık bulduklarını ama kılıcı farkettiklerinde tarihi bir buluş yaptıklarını anladıklarını söylüyorlar. Dalgıçlar, tatlı suda oldukça iyi bir durumda olan kılıcı kentin Mjos Müzesine teslim etmişler.

Müzeden yapılan ilk açıklamalara göre kılıç en az 500 senelik ve iktidar sahibi bir savaşçıya ait olma ihtimali yüksek.

Statü göstergesi olan kılıç savaşta ve çatışmalarda kullanılmış olma ihtimaliyle birlikte, idamlarda baş kesmek için de kullanılmış olabilir, hatta gölde gemiler arasında bir çatışmada kaybedilmiş de olabilir. İki elle tutulan kılıçların 16.yy’da Avrupa oldukça yaygın olduğunu biliniyor. Kılıcın bulunduğu göl ve çevresi ise İskandinavya’daki savaşların ve krallığa karşı başkaldırıların sık yaşandığı bir bölge olarak biliniyor.

unnamed (3)

Kılıç incelendikten sonra Norveç Deniz Müzesinde sergilenmeye başlayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.