Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Norveç ajanlıkla suçladığı 15 Rus diplomatı sınır dışı edecek

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin etkileri Avrupa’da gün geçtikçe artıyor. NATO üyesi Norveç, ülkesindeki 15 Rus diplomatı, görevlerini ajanlık için kullandıkları gerekçesiyle sınır dışı etme kararı aldı.

Norveçli yetkililer, Rusya’nın ülke tarihindeki en büyük istihbarat tehdidini yarattığını belirtti. 15 Rus diplomat “persona non grata” (istenmeyen kişi) ilan edilmeden önce, uzun bir süre boyunca takip edilmiş. Söz konusu diplomatların en kısa sürede ülkeyi terk etmeleri istenecek. Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, Rusya Büyükelçiliği’nin istihbarat işlerinde kullanılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Norveç’in başkenti Oslo’daki Rusya Büyükelçiliği.

Rus haber ajanslarına göre Kremlin, Norveç’e “uygun bir yanıt” verecek. Avrupa Birliği üyesi olmayan ama NATO’nun bir parçası olan Norveç, diğer Avrupa ülkeleriyle benzer yaptırımları Rusya’ya uyguluyor. İki ülke arasında da daha önce diplomat krizleri yaşandı. Nisan 2022’de Norveç, üç Rus vatandaşını ajanlık nedeniyle sınır dışı etmiş, Rusya da aynı sayıda Norveçli diplomatı sınır dışı ederek misillemede bulunmuştu.

Ukrayna’nın işgalinden beri İrlanda, Hollanda, Avusturya, Çekya ve Belçika gibi diğer birçok Avrupa ülkesi de, topraklarındaki Rus diplomatları görevlerini istihbarat için suistimal ettikleri gerekçesiyle sınır dışı etti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.