Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Feminist bir profesör, erkek öğrencisi tarafından tacizle suçlanınca #Metoo hareketinin tavrı ne oldu?

The New York Times’ta, “Bir feminist suçlandığında #Metoo’nun tavrı ne oldu” başlıklı, Zoe Greenber imzalı bir yazı yayınlandı. Yazıda, bugün 34 yaşında olan Nimrod Reitman adlı genç adamın, mezuniyetinden iki yıl sonra, öğrencilik yıllarında danışmanı olan feminist profesör Avital Ronell’ın  kendisini taciz ettiği iddiasıyla, üniversite yönetiminden talep ettiği soruşturmanın neticesine ve buna gelen tepkilere yer verildi. Yazarın, feministlerin “içlerinden biri hedef alındığında” taciz iddiaları karşısında takındığı tavrın eleştirel bir dille ele alındığı makale, Reitman’ın soruşturma dosyasından bilgiler de içeriyor.

Yazıda, aralarında Cinsiyet Belası’nın yazarı Judith Butler’ın da bulunduğu, dünyanın dört bir yanından feministin imzalamış olduğu Ronell’ı savunan açık mektuptan pasajlara yer verildi. Mektupta “Her ne kadar gizli dosyalara erişimimiz yok ise de hepimiz profesör Ronell ile yıllarca yakın çalıştık ve öğrencileriyle ilişkilerine tanıklık ettik, ayrıca Ronnel aleyhine bu sinsi kampanyayı yürüten kişi, bazılarımızca bizzat tanınıyor” şeklinde ifadeler yer alıyor.

ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ: SÖZLÜ VE FİZİKSEL TACİZ VAR

Ronnell’in kendisini öptüğünü, ona dokunduğunu, yatağında yattığını, kendisini de onunla yatmaya zorladığını, kendisine mesajlar ve e-postalar attığını, süerkli telefonla aradığını ve bunlara karşılık vermemesi halinde kendisiyle çalışmayı reddettiğini anlattığı Reitman’a göre cinsel taciz 3 yıl boyunca devam etti. Habere göre Reitman’ın Üniversite Yönetimi’ne cinsel tacize kanıt olarak sunduğu dosyada Ronell’in, kendisine “Kıymetlim”, “Tatlı Minnoş’um”, “Beş ayaklı İngiliz Cocker’ım” diye hitap ettiği düzinelerce e-posta yer alıyor.

11 aydır devam eden soruşturmanın gazete tarafından elde edilen nihai raporuna göre ise, Yönetim söz konusu durumun, “Bay Reitman’ın eğitim ortamının şart ve koşullarını değiştirmiş olduğu” sonucuna vardı ve Ronell’i sözlü ve fiziksel cinsel tacizden suçlu buldu. Gazeteye Ronell’ın görevinin bu nedenden ötürü bir sonraki akademik yıl için askıya alındığını yazdı, ancak karar okul tarafından henüz resmen açıklanmış değil.

“ORTAK DUYARLILIKLARDAN BESLENEN İKİ YETİŞKİNİN İLİŞKİSİYDİ”

Reitman’ın soruşturma dosyasında yer alan ifadesine göre, kendisinin 2012 baharında okula girmesinin ardından, Ronell, ona Paris’teki evine gelip kalmasını önerdi, misafirliğinin ilk gününde de yatak odasında, akşam uykusuna yattığı sırada kendisine bir şiir okumasını istedi. Reitman ifadesinde bunun ardından Ronell’in, kendisini zorla yatağa iterek, ellerini memelerinin üzerine, kalçasını da kasıklarına bastırdığını, bu esnada ellerini ve vücudunu öptüğünü aktardı. Reitman’ın ifadesine göre ertesi akşam, benzer bir sahne tekrar yaşandı. Dosyaya göre, Reitman “Bir sonraki gün gittim ve ona ‘Bakın, dün olanlar yanlıştı. Siz benim danışmanımsınız,’ dedim” diye konuştu.

Dosyaya göre Ronell, 2012 yılının ekim ayındaki Hurikan Kasırgası sırasında evinin elektrikleri kesildiği için Reitman’ın evine gitti ve yalnızca uyuyacaklarını söyleyerek genç adamı kendisiyle aynı yatakta yatmaya ikna etti. Ancak Reitman’ın iddialarına göre daha sonra Ronell, Reitman’a dokunmaya ve onu öpmeye başladı. Bu durumun “neredeyse 1 hafta boyunca her gece” sürdüğünü savunan Reitman’ın iddialarına karşılık Ronell’in avukatı Mary Dorman ise Ronell’in Reitman’ın evinde, kendisinin daveti üzerine ve yalnızca iki gece kaldığını öne sürdü.

Öte yandan Ronell gazeteye yapmış olduğu yazılı açıklamada, “Reitman’ın şimdi cinsel taciz olarak tanımladığı ilişkimiz, her ikisi de İsrail kökenli olan, biri gey diğeri bir queer kadın olan iki yetişkin arasında gelişen ve ortak akademik arka plan ve duyarlılıklarından beslenen renkli, gösterişli bir iletişim biçminden ibaretti” ifadelerini kullandı. Ronell, bu iletişim biçminin 3 yıl boyunca Reitman tarafından onay ve karşılık gördüğünü savundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.