Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anayurt Oteli: Gecikmeli Ankara treni yeniden geliyor

Uluslararası İstanbul Film Festivali ve Groupama işbirliği ile gerçekleşen “Türk Klasikleri Yeniden” projesi kapsamında Yusuf Atılgan’ın aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan “Anayurt Oteli” restore edilerek 30 yıl sonra tekrar seyircisi ile buluşuyor.
kitap
Türk Klasikleri Yeniden
Uluslararası İstanbul Film Festivali ve Gruopama işbirliği ile gerçekleşen “Türk Klasikleri Yeniden” projesi ile bir çok film restore edilerek seyirci ile Buluştu. Proje kapsamında Ömer Kavur’un yönetmenliğini yaptığı Anayurt oteli ilk vizyon tarihi olan 1986 yılında sonra ilk defa restore edilmiş haliyle İstanbul Film Festivalinde izleyicilerle buluşacak. Festival kapsamında filmin başrol oyuncusu Macit Koper’e Onur Ödülü takdim edilecek.Türk Klasikleri Yeniden projesi kapsamında daha önce Erden Kıral’ın “Bereketli Topraklar Üzerinde” (1979), Ömer Lütfi Akad’ın “Vurun Kahpeye” (1949), Atıf Yılmaz’ın “Selvi Boylum Al Yazmalım” (1978),  Memduh Ün’ün Üç Arkadaş (1958), Halit Refiğ’in “Gurbet Kuşları” (1964), Lütfi Ö. Akad’ın “Vesikalı Yarim” (1968) ve Yavuz Turgul’un “Muhsin Bey” (1987) filmi restore edilerek seyirci ile buluşmuştu.
Taşrada bir yalnız: Zebercet
Küçük bir kasabada sahibi olduğu otelin dışında kendine bir yaşam kuramamış olan Zebercet’in, gecikmeli bir Ankara treni ile gelen kadını tanımasıyla değişen hayatını anlatan roman, Modernist tarzda yazılmış ilk eserlerden. Yusuf Atılgan’ın ikinci romanı olan yapıt “taşra sıkıntısını” en iyi aktaran yapıtlardan.
Edebiyat’tan Sinema’ya: Anayurt Oteli
Yönetmen Ömer Kavur tarafından senaryolaştırılarak beyaz perdeye aktarılan film, uygulaması zor olan edebiyat uyarlaması filmler içerisinde önemli bir yere ve anlatıma sahip. 12 Eylül darbesi sonrası toplumcu sinemanın çöküşüyle beraber yükselen, bireysel sorunların anlatıldığı ve uzun karakter çalışmalarının, psikolojik öğeler ile desteklenmesiyle ortaya çıkan anlatım uslübunun ilk örneklerinden biri olarak Türkiye sinemasında önemli bir yere sahip olan film ardından gelecek olan bir çok filme de duygudaşlık yapmıştı. Başrollerinde Macit Koper, Serra Yılmaz ve Şahika Tekand gibi isimlerin rol aldığı film 1986 yılında vizyona girmişti.
Yusuf Atılgan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.