Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hasankeyf’e ne olacak? Prof. Abdülselam Uluçam anlattı

Hasankeyf, tarihi birikimiyle yaklaşık 12 bin yıllık bir yerleşim geçmişine sahip. Mezopotamya uygarlıkları, Bizans, Süryani kültürü ve İslam kültürüne ev sahipliği yapmış bir kent. Dicle Nehri’nin yanı başındaki sarp kayalıkta kurulmuş olan Hasankeyf’in adı konusunda farklı kaynaklardan bilgiler mevcut. Bazı kaynaklara göre Arapça, kimi kaynaklara göre ise Süryanice olan ve ‘sarp kaya’ veya ‘kaya kale’ anlamına gelen ‘Hısn Keyfa’dan geliyor. Bugün Türkçe adıyla Hasankeyf olarak bu kadim kentin kaderi Ilısu Barajına teslim edilmiş durumda.

1

Bu kentin bazı tarihi kalıntıları barajdan dolayı başka bir yere taşınıyor. Bunun için kısa bir süre var ve tarihi kalıntıların tamamının taşınması mümkün değil.

Şu anda mevcut yerleşim yerleri altında kazı yapılmayan yerler var. Bu kalıntılar baraj suyu altında mı kalacak? Su seviyesinin altında kalan ve Hasankeyf’in özünü teşkil eden mağaralar ne olacak? Zeynel Bey Türbesi dışında neler taşınacak? Tarihi kalıntıları ne kadar sürede kurtarılacak? Bu ve daha fazla sorunun cevabını kazı ekibinin başkanlığını yapan Prof. Dr. Abdülselam Uluçam’dan aldık.

Zeynel Bey Türbesi’nin yanındaki külliye’nin imitasyonunun yapılacağını ve türbenin taşındığı yere yerleştirileceğini ifade eden Prof. Uluçam, türbeden sonra nehrin karşı tarafında bulunan yapıların da yeni bir yolla taşınacağanı söyledi. Prof. Uluçam, baraj suyu kotunun altında bulunan mağaraların bir bölümü su altında kalacağını ve bunların taşınması söz konusu olmadığını söyledi. Ayrıca yerleşim birimlerinden kalan kalıntılardan birkaç örnek ile mezar türlerinin de taşınacağını ifade etti.

44

Baraj inşaatı için tanınan süre kazı işlerini nasıl etkileyecek, kazıyı aceleye getiren bir durum var mı?

“Baraja bağlı olarak alt kesimde çalışıyoruz. Baraj endeksli olunca en geç 1,5 yıllık bir süremiz var. Bu kazı çalışmalarını gerçekleştirmemiz gerekiyor.”

Er Rızk cami minaresi taşınacak mı?

5

” Er Rızk cami minaresi de taşınacak. Belki aynı yöntemle, Zeynel Bey Türbesi gibi. İkiye kesilerek ya da üçe kesilerek taşınacak.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/322717959″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.