Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Efsane başkan “Spor Ali”den veda 

Galatasaray’ın efsane başkanı Ali Tanrıyar, 103 yaşında hayatını kaybetti. İki dönem Galatasaray başkanlığı yapan Tanrıyar, Cimbom’a 14 yıl aradan sonra ilk şampiyonluğunu yaşatmıştı. 

3

1914 doğumlu Prof. Dr. Tanrıyar, Galatasaray Lisesi’nde okurken A ve B genç takımlarında oynadı, birçok dalda sporculuk yaptı. Yunanistan’ın Polihor köyünde doğan Tanrıyar’a spor aşkı nedeniyle lisede ”Spor Ali” lakabı takıldu. Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim görmeye hak kazanan Tanrıyar, üniversite öğrenciliği yıllarında Galatasaray Lisesi’nde hem öğretmen muavinliği hem de spor işleri görevlerini yürüttü.

 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Tanrıyar, bu yıldan 1983’e kadar Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Spor Kulübü’nde toplam 41 yıl bedelsiz doktorluk yaptı. 1942 ile 1946 yılları arasında Müslihittin Peykoğlu, Ulvi Yenal, Refik Selimoğlu, Selahattin Beyazıt ve Mustafa Pekin’in başkanlıklarında yönetim kurulu üyeliği görevinde bulundu. Tanrıyar, 1944-1976 yılları arasında dünyaca ünlü tıp profesörü Erich Frank’ın yanında ihtisas yaptı. Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin atamayla değil seçimle başa gelen ilk başhekimi oldu ve bu görevi 1972-1979 yılları arasında sürdürdü.2

Tanrıyar, 1983’te siyasete atıldı ve Anavatan Partisi’nin kurucu üyelerinden biri oldu. 1983-1987 ve 1987-1991 yılları arasında İstanbul Milletvekilliği yaptı. 1983-1984 yıllarında ise Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı yaptı.

Ali Tanrıyar, 1986 yılında başkan seçildiği Galatasaray’ı 14 yılın ardından şampiyonluğa taşıdı. Dört yıl boyunca başkanlık görevini yürüten Tanrıyar’ın döneminde Cimbom, 16 ayrı dalda şampiyon oldu ve ekonomisini toparladı. Yine onun başkanlığı döneminde 1989 yılında Galatasaray, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda yarı final oynayan ilk Türk Takımı oldu.

Galatasaray’dan hiçbir zaman kopamayan Ali Tanrıyar ayrıca, Galatasaray Lisesi’ni Geliştirme Vakfı Başkanlığı, Galatasaray Lisesiler Derneği Divan kurulu Başkanlığı, Galatasaray Topluluğu ve İşbirliği Kurulu Genel koordinatörlüğü görevlerinde bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.