Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ana Brnabiç muhafazakâr Sırbistan’ın ilk eşcinsel başbakanı oldu

Devlet Başkanı Aleksander Vuçiç’in göreve atadığı Ana Brnabiç, muhafazakâr bir Balkan ülkesi olan Sırbistan’ın ilk kadın ve ilk eşcinsel başbakanı oldu. Dün akşam Brnabiç’e hükümeti kurma yetkisini verdiğini duyuran Vuçiç, yeni başbakan için “kişisel ve mesleki açıdan bu görevin gerektirdiği tüm nitelikleri taşıyor” dedi.

Bu kararın parlamentoda da onaylanması gerekiyor fakat Vuçiç’in hâlâ Genel Başkanı olduğu Sırbistan İlerici Partisi’nin, müttefikleri ile birlikte parlamentoda çoğunluğa sahip olduğu için Brnabiç’in başbakanlığının onaylanmasına kesin gözü ile bakılıyor.

Pazarlama ve yatırım uzmanı olan Ana Brnabiç hiçbir partiye üye olmayan bağımsız bir politikacı. Belgrad’da dünyaya gelen Brnabiç ABD’de Northwood Üniversitesi ve İngiltere’de Hull Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi aldı. Çok sayıda Avrupa Birliği projesinde görev yapan Brnabiç, ABD firmalarında da çalıştı. Brnabiç, eğitimini tamamladıktan sonra Sırbistan’a dönerek rüzgar enerjisi alanında çalışmalarda bulunuldu.

Eşcinsel kimliği hakkında daha önce Deutsche Welle’ye konuşan Brnabiç,”Birisinin sadece azınlığa ait olduğu için bir göreve getirilmesine kesinlikle karşıyım. Ama eğer o kişi gerekli beceri ve nitelikleri taşıyorsa, tercihleri, kökleri veya görüşleri nedeni ile de kesinlikle ayrımcılığa uğramamalıdır” demişti.

Halkın neredeyse yüzde 80’inin Ortadoks Hristiyan olduğu Sırbistan’da kilisenin toplumda büyük bir ağırlığı var ve bu yüzden eşcinsellik hâlâ bir tabu olarak görülüyor. The Guardian’a konuşan insan hakları aktivisti ve Belgrad Onur yürüyüşünün organizatörü Goran Miletiç, halkın %65’inin eşcinselliği bir hastalık olarak gördüğü ve %78’inin eşcinselliğin evin dışında ifade edilmemesi gerektiğini düşündüğü bir ülkede lezbiyen birinin göreve getirilmesinin çok pozitif bir mesaj olduğunu söyledi.

İki gün önce de, bu ayın başlarında Fine Gael partisinin liderliğini kazanan 38 yaşındaki Leo Varadkar resmi olarak İrlanda’nın ilk eşcinsel başbakanı olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.