Deutsche Welle: “AB Türkiye’ye yardımda kesintiye gidecek”

Almanya Türkiye ile ikili ilişkilerinde yaşanan gerginlikliklerin ardından Ankara üzerindeki baskıyı arttırmak için ekonomik önlemleri devreye sokmasının ardından , Avrupa Birliği nezdinde de girişimlerde bulunuyor. Almanya’nın resmi haber kanalı Deutsche Welle’nin Türkçe internet sitesinin haberine göre Berlin’in  girişimleri ile Avrupa Birliği, Türkiye’ye mali yardımda kesintiye gitmeye hazırlanıyor.

1468132918_0_0_0

Habere göre, Türkiye’ye 2014-2020 yılları arasında yaklaşık 4 milyar 450 milyon euro yardımda bulunmayı planlayan AB, son gelişmelerin ardından sonbaharda yapacağı ara değerlendirme toplantısında bu kaynakta kesintiye gidecek.

Avrupa Birliği Diplomatik kaynaklarına dayandırılan haberde, Eylül ve ya Ekim ayında yapılacak Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın ara değerlendirme toplantısı sonrası Türkiye’ye yapılan yardımlarda birkaç yüz milyon euroluk kesinti yapılmasını bekleniyor.

Almanya, aralarında gazeteci ve insan hakları aktivistlerinin de bulunduğu 10’dan fazla vatandaşının Türkiye’de tutuklanması nedeniyle geçen ay Türkiye politikasını sertleştirmiş, AKP hükümeti üzerinde ekonomik baskı oluşturacak bir dizi önlem açıklamıştı. Merkel hükümeti, bu kapsamda AB mali yardımlarının da gözden geçirilmesini, bunların sınırlandırılmasını talep etmişti.

DW Türkçe’de Değer Akal’ın imzası ile yayımlanan habere göre,

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

AB kaynakları, IPA II fonlarının Türkiye’nin AB standartlarına yakınlaşması, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü gibi değerlerinin geliştirilmesi ve kamu kurumlarının bu yönde kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla verildiğine dikkat çekerken, “Bu yönde gitmeyen bir Türkiye’ye bu mali kaynak verilemez, verilemiyor” görüşünde.

Haberin tamamına şuradan ulaşabilirsiniz.