Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’da birçok önemli kent elektrik kesintisi nedeniyle karanlığa gömüldü

Perşembe günü akşam saatlerine doğru başta başkent Caracas olmak üzere Venezüela’nın 15 bölgesinde ve  kentinde büyük ölçekte elektrik kesintileri meydana geldi. Elektrik kesintileri nedeniyle metro seferleri durdu; hastaneler, trafik ışıkları ve sokak lambalarına kadar birçok sistem ve hizmet kilitlendi. Kesintilerin iş çıkış saatlerine denk gelmesi ise geniş çapta bir kaosa ve kargaşaya sebep oldu. İnsanlar yaya olarak evlerine gitmek zorunda kalırken, yer yer ufak çaplı gösteriler düzenlendi. Ülkede hayat durma noktasına geldi.

Kamu elektrik işletmecisi Corpoelec, Venezüela’nın elektrik ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan Guri Barajı’na yönelik bir saldırı düzenlendiğini ve saldırının hükümet tarafından püskürtüldüğünü duyurdu. Konuyla ilgili devlet kanalında açıklama yapan Venezüela Elektrik Bakanı Luis Motta da kesintilerin bir sabotajdan kaynaklandığını ve güç savaşlarında altyapının hedef alındığını iddia etti.

Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro taraftarları elektrik kesintileri ile ilgili ABD destekli aşırı sağcı muhalifleri suçlarken, Venezüela’nın elektrik sisteminde ekonomik kriz  nedeniyle büyük problemlerin olduğu biliniyor. Ülke, elektrik ihtiyacının büyük bölümünü petrol yerine barajlardan karşılıyor. Son yıllarda giderek etkisini artıran ekonomik kriz, barajlardaki altyapı ve yenileme çalışmalarının aksamasına sebep oldu. Bu altyapı ve yenileme eksikliği sıklıkla elektrik kesintilerine yol açıyor. Ancak bu boyutta bir kesinti nadir görülüyordu.

Öte yandan, kesintilerle ilgili tartışmalar Twitter’da devam etti. Maduro, kesintileri ABD emperyalizminin saldırısı olarak değerlendirirken vatandaşlara birlik olma çağrısı yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, konuyla ilgili Twitter’da “Karanlığın sebebi Maduro’dur” diye yazarken, 50 ülke tarafından Venezuela’nın devlet başkanı olarak tanınan Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, Maduro’nun iktidar gaspı bittiğinde aydınlığın geleceğini ifade etti.   

Muhalifler Maduro’yu izlediği sosyalist politikalar nedeniyle hiperenflasyon, yiyecek ve ilaç kıtlığına sebep olmakla suçlarken, Maduro yönetimi elektrik faturalarını düşük tutmak için yoğun teşvik ve yardımlarda bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.