Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyada sadece 20 kişinin konuştuğu dilde film çekildi

Kanada’da tüm dünyada artık sadece 20 kişi tarafından konuşulan Haida dilinde çekilen film, yok olmaya yüz tutmuş Britanya Kolumbiyası’nın yerli Haida halkının dilini korumayı hedefliyor.

Haida dilindeki orijinal adı “SGaawaay K’uuna” (Bıçak Sırtı) olan filmin galası nisan ayında Birleşik Krallık’ta yapılacak. Dünyada başka herhangi bir dille ilgisi olmayan Britanya Kolumbiyası’ndaki Haida yerlilerinin dili, film için aktörler tarafından öğrenildi.

Filmin kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olan kültür ve dillerin korunmasında önemli bir rol oynayacağı düşünülüyor. Yönetmen Gwaai Edenshaw filmin amacını anlatırken “İstatistiksel bağlamda dilimizi kaybettiğimizi biliyorum, ancak biz bunu kabul etmeyeceğiz” dedi.

Kanada yerli halklarından Haida yerlileri bugün çoğunlukla Britanya Kolumbiyası olarak adlandırılan Haida Gwaii bölgesinde yaşıyor. Filmin yönetmenin de anavatanı olan Haida Gwaii’nin, bugün bu az konuşulan diyalektin en akıcı konuşulduğu bölgelerden biri olduğu belirtiliyor.

19. yüzyılda sayıları on binleri bulan Haida halkı yaşanılan salgın hastalık, asimilasyon ve diğer yıkımlardan sonra, bugün birkaç bin kişi ile kültürlerini yaşatma mücadelesi veriyor. Ancak okullarda anadilde eğitim verilmemesi nedeni ile Haida lehçesini konuşan insan sayısı çok az.

Haida Gwaii’de geçen eski bir Haida 19. yüzyıl halk efsanesini konu alan filmin çekimleri sırasında yerli halktan 70 kadar kişiden yardım alındı. Filmin yerli dillerin korunması ve canlandırılması için önemli bir adım olacağı düşünülüyor.

Yerli diller tehdit altında

Kolonyalizm ve yerlilere karşı asimilasyon politikaları nedeni ile tüm dünyada birçok yerli dili kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya. Britanya Kolumbiyası Üniversitesi Antropoloji Bölümünden Mark Turin’in ifadesine göre, dünyada konuşulan 7100 kadar dilin yarısının bu gibi nedenlerle yok olmakta olduğu düşünülüyor. Bu nedenle 2019 UNESCO tarafından Dünya Yerli Dilleri Yılı ilan edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.