Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Trump’ın eski kampanya direktörü Paul Manafort 47 ay hapis cezasına çarptırıldı

ABD’de 2016 başkanlık seçimleri ile ilgili soruşturma kapsamında, mevcut Başkan Donald Trump’ın eski kampanya Direktörü Paul Manafort’un Ukrayna’da Rusya yanlısı eski hükümete danışmanlık yaptığı sırada kazandığı milyonlarca doları ABD hükümetinden gizlediği ortaya çıkmıştı.

Özel savcı Robert Mueller, 22 aylık uzun bir soruşturma sonunda, 2016 yılındaki başkanlık seçimlerindeki kampanyada üç ay boyunca Trump’ın kampanya direktörlüğünü yapan Manafort için vergi kaçakçılığı ve banka dolandırıcılığı suçları nedeniyle 19 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası istemişti.

Manafort’un Rusya destekli Ukrayna hükümetine danışmanlık yaptığı sırada kazandığı milyonlarca doları Kıbrıs’taki hesaplarında gizlediği ortaya çıkmıştı. Dünkü karar duruşmasında Virginia eyaleti Alexandria Bölge Yargıcı T.S. Ellis, Paul Manafort’u 47 ay hapis cezasına, 50 bin dolar para cezasına ve kamuya verdiği maddi zararlar için 24 milyon dolar tazminata mahkum etti. Ayrıca verilen hapis cezasının savcı Mueller’in talep ettiği 19 yıllık cezadan 4 yıla indirilmesi, ABD’deki hukuk uzmanları tarafından cezadaki indirimin hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile tepkiyle karşılandı.

69 yaşındaki Paul Manafort perşembe günü görülen duruşma sırasında yaptığı açıklamada, hayatının en zor ve en kötü iki yılını geçirdiğini, pişman olduğunu ve yargıçtan merhamet beklediğini söyledi. Manafort, soruşturma nedeni ile 9 aydır Virginia’da tek kişilik bir hücrede tutuluyordu.

ABD’de Rusya’nın 2016 Başkanlık seçimlerine müdahalesi sebebiyle açılan soruşturmada şu ana dek Trump’la birlikte çalışan beş kişi suçlu bulundu. Ancak Manafort’un suçları da dahil olmak üzere bu suçların hiçbirisi 2016 başkanlık seçimlerine Rusya müdahalesi veya etkisi ile ilgili değil. Daha önce itirafçı olmayı kabul eden Manafort,  dava sırasında 2016 başkanlık seçimlerine Rusya müdahalesi iddiasına çok değinmedi.

Öte yandan ABD başkanı Donald Trump suçlamaları reddederken, bu soruşturmaların cadı avı olduğunu iddia ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.