Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danimarka’da polis, Fas’ta IŞİD tarafından öldürülen iki turistin cinayet görüntülerini yayan 14 kişiyi gözaltına aldı

Danimarka’da, IŞİD bağlantılı bir grup tarafından Fas’ta vahşice öldürülen Louisa Vestager Jespersen ve Maren Ueland’ın öldürülme videolarını internetten yayan 14 kişi hakkında yargılama süreci başlatıldı.

Aralık 2018’de Fas gezileri sırasında IŞİD bağlantılı bir grup tarafından öldürülen 24 yaşındaki Danimarkalı Louisa Jespersen ve 28 yaşındaki Norveçli Maren Ueland’ın öldürülme videolarının internet üzerinden hukuksuz bir şekilde paylaşıldığına dair 118 şikayet kaydı oluştuktan sonra savcılık harekete geçti. Aralarında çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 14 kişi hakkında soruşturma açıldı.

Ocak ayından bu yana Danimarka, söz konusu videoların yayılmaması ve propaganda amaçlı kullanılmaması için hukuki önlemler almaktaydı. Videolarda kimin öldürüldüğü tam olarak belirli olmasa da, soruşturulan 12  kişi hakkında mağdurların ve mağdur ailelerin mahremiyetlerini ihlal etme gerekçesi ile 3 yıla kadar hapis cezası istenirken, iki kişi hakkında ise bir terörist eylemi paylaşarak kabul etme suçundan 2 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Polis şefi East Jutland, ‘’insanların bu tarz videoları paylaşırken, yayarken ve izlerken dikkatli olması gerektiğini ve soruşturmanın genişletilebileceğini’’ söyledi.

Geçen yıl aralık ayında Fas’ta turistik amaçla bulunan Jespersen ve Ueland, Atlas Dağları’nda yürüyüş yaparken IŞİD bağlantılı bir grup tarafından katledildi. Olaydan kısa bir süre sonra, turistlerden birinin öldürülme anına ait tüyler ürpertici bir video kaydı internette geniş bir kitle tarafından farklı amaçlarla yayılmaya başladı. Bir süre sonra video kaydı mağdur ailelerine mesaj olarak gönderilmeye başlanınca, Danimarka polisi konu ile ilgili harekete geçti. 118 şikayet kaydından sonra soruşturma başlatıldı. Suçlananlar arasında 13 yaşında iki çocuk da bulunuyor.

Öte yandan bu soruşturma Danimarka ve birçok ülke kamuoyunda internette video paylaşılmasına dair legal sınırları gündeme getirdi. Polis bu videolarla ilgili ellerinde bulunan kayıtları silmelerine dair tavsiyede bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.