Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aşırı sağcıların yükselişine sahne olan Almanya seçimlerinin ardından “Jamaika Koalisyonu” öne çıkıyor

Almanya’da Federal Parlamento seçimleri pazar günü yapıldı. Türkiye saati ile 19.00’da oy verme işlemlerinin tamamlanmasının ardından açıklanan ve resmi olmayan sonuçlara göre mevcut Başbakan Angela Merkel’in genel başkanlığını yürüttüğü Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) oluşturduğu ittifak, bir önceki seçimlere göre yaşadığı oy kaybına rağmen yüzde 32,9 oyla birinci parti oldu. Angela Merkel liderliğinde ilk kez 2005 yılında seçimleri birinci bitiren CDU/CSU ittifakı, 2009 ve 2013 yıllarının ardından, Merkel liderliğinde dördüncü kez yarışı en önde bitirmiş oldu. CDU/CSU ittifakı, her ne kadar birinci gelse de, geçen seçimlere oranla tam 65 sandalye kaybetti.

Sandık çıkış anketlerine göre, beklendiği gibi yarışı ikinci sırada bitiren, Martin Schulz liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (SPD), yüzde 5,5 oy kaybıyla, oyların yüzde 20’sini alabildi. 153 sandalye elde eden SPD, böylece 40 sandalye yitirmiş oldu. Sandık çıkış anketlerinin açıklanmasının ardından açıklama yapan Schulz; CDU/CSU ile bir kez daha “büyük koalisyon” kurmayacaklarını açıkladı.

wahl17

Performansı en çok merak edilen parti olan aşırı-sağcı, popülist, Müslüman ve göçmen karşıtı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ise aldığı yüzde 12,6’lük oy ve 94 sandalye ile beklentilerin ötesine geçerek üçüncü oldu ve ilk kez parlamentoya girdi. AfD, Almanya’daki 16 eyaletten biri olan Saksonya’da birinci parti oldu. Almanya’daki büyük partiler, seçimlerden aylar önce AfD ile koalisyona girmeyeceklerini açıklamışlardı. Sonuçların açıklanmasından sonra açıklamalarda bulunan AfD Eş Genel Başkanı Alexander Gauland; “Merkel ile uğraşmaya devam edeceğiz edeceğiz” dedi. Alman basınında yer alan seçim sonrası analizlerinde, AfD’nin en çok oyu Angela Merkel’in Hıristiyan Demokratlar’ından aldığı belirtildi. Analizlerde, geçen seçimlerde CDU/CSU’ya oy veren 1 milyonu aşkın seçmenin, bu kez AfD’yi tercih ettiği bilgisine yer verildi.

Bir önceki seçimlerde büyük oy kaybı yaşayarak yüzde 5’lik seçim barajnı geçemeyen ve parlamentoya giremeyen Hür Demokrat Parti (FDP), bu kez aldığı yüzde 10,7’lik oyla dördüncü parti oldu. 80 sandalye kazanan FDP’nin, Merkel’in kuracağı yeni koalisyonun ortaklarından biri olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Türk kökenli eş genel başkanı Cem Özdemir’in liderliğindeki Yeşiller de, beklentilerin ötesinde oy aldı. Seçim öncesi anketlerde yüzde 6-7 bandında gezinen Yeşiller, seçimlerde yüzde 9,4 oy alarak koalisyon için kilit parti haline geldi. Yeşiller bu seçimlerde 67 sandalye elde etti.

Parlamentoya girmeyi başaran diğer parti ise aldığı yüzde 9,2 oy oranı ve 69 sandalyeyle Sol Parti oldu. Böylece Sol Parti, bir önceki seçimlerdekiyle hemen hemen aynı oranda oy alarak kendisinden beklenen sıçramayı yapamadı.

Öte yandan seçimlere katılım oranı yüzde 76 olarak açıklandı.

koalisyon-almanya

Koalisyon olasılıkları

Seçimlerde hiçbir partinin tek başına iktidar olabilecek çoğunluğu elde edememesi nedeniyle, kurulacak yeni hükümetin bir koalisyon hükümeti olacağı kesinleşti. İki partili koalisyon için tek seçenek olan ve “Büyük Koalisyon” adıyla anılan CDU/CSU-SPD koalisyonu, SPD Genel Başkanı Martin Schulz ve diğer SPD yetkililerinin “koalisyona katılmayacağız” açıklamaları nedeniyle düşük bir olasılık olarak görülüyor. Kendisine destek verenler dışında, toplumun tüm kesimlerinden tepki toplayan AfD’nin bir koalisyonda yer almasına da ihtimal verilmiyor. Bu şartlar altında en yakın olasılık, Hıristiyan Demokratlar, Hür Demokratlar ve Yeşiller’den oluşan “Jamaika Koalisyonu”. Bunun gerçekleşmesi halinde Yeşiller Eş Genel Başkanı Cem Özdemir’in Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenmesi ihtimali bulunuyor. Öte yandan, yeni hükümetin kurulmasının iki aydan fazla sürmesi bekleniyor.

Jamaika Koalisyonu nedir?

Almanya siyasetinde büyük partilerin her biri, bir renkle özdeşleşmiş durumda. Örneğin; Angela Merkel’in partisi CDU siyah, Sosyal Demokrat SPD kırmızı, Yeşiller yeşil, Liberal FDP ise sarı renkle temsil ediliyor. CDU-FDP ve Yeşiller’den oluşan bir koalisyonun, partileri sembolize eden siyah, sarı ve yeşil renklerinin Jamaika bayrağını andırmasından dolayı, böyle bir koalisyona “Jamaika Koalisyonu” deniliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.