Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsmail Kahraman: MTTB başkanlığından TBMM başkanlığına

Türkiye’nin şu an en kıdemli muhafazakâr siyasetçisi olan İsmail Kahraman’ın siyasi mücadele sahnesinde görünür olması 1967 yılında Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Başkanlığı ile başladı. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin isim babası da olan Kahraman 1960’ların sonlarında Ayasofya’da namaz kılanların ve başörtüsü eylemlerinin hep en önündeydi.

İkinci kez TBMM başkanı olan İsmail Kahraman’ı Türkiye kamuoyu Necmettin Erbakan liderliğinde kurulan Refahyol koalisyonunun Kültür ve Turizm Bakanı olarak tanıdı. Oysa İsmail Kahraman muhafazakâr ve İslamcı camianın çok yakından tanıdığı bir isim. 1967 yılında kendi deyimiyle solcuların elinden aldıkları MTTB’ye başkanı oldu. Sol gençlik hareketlerinin zirve yaptığı dönemde Kahraman ve arkadaşları anti-komünist cephede yer aldılar. Solculara karşı MTTB olarak “Şahlanış” mitingleri düzenlediler. 1967 yılında Papa 6. Paul’ün Türkiye ziyareti sırasında Ayasofya’da dua edince Kahraman liderliğinde bir grup Ayasofya’da namaz kıldı. 1968 yılında Hatice Babacan İlahiyat Fakültesi’ne başörtüsü nedeniyle alınmayınca Kahraman ve arkadaşları 68 günlük işgal ve boykot eylemini örgütledi.

Komünizmle Mücadele Derneği ve MTTB yan yana

MTTB ve Komünizmle Mücadele Derneği 14 Şubat 1969’da solcu gençlerin üç gün önce Beyazıt Kulesi’ne astıkları kızıl bayrağa karşı “Bayrağa saygı” mitingi düzenledi. Mitingin sonunda kürsüden “Pazar günü komünistler miting yapacak, bu mitinge karşı savaşacağız” çağrısı yapıldı. Bahsedilen miting solcu gençlerin 16 Şubat’taki Amerikan 6. Filo’yu protesto gösterisiydi. Bu gösteriye yapılan saldırı sonucu iki genç bıçaklanarak öldürüldü. Bu olay Türkiye tarihinde “Kanlı Pazar” olarak kayıtlara geçti.

İsmail Kahraman MTTB mitinginde konuşma yaparken
İsmail Kahraman MTTB mitinginde konuşma yaparken

Erdoğan ve Gül de MTTB’liydi

Aynı yıl MTTB Başkanlığı’ndan ayrılan Kahraman bu kurum içindeki faaliyetlerine devam etti. İsmail Kahraman MTTB dışında muhafazakâr kuruluşlarda da yöneticilik yaptı. 1974 yılında kurulan CHP-MSP koalisyon hükümetinde Çalışma Bakanlığı bakan müşaviri oldu. Bu süre içinde Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül’ün de yolu MTTB’den geçti. Birliğin amblemi 1970’li yılların ortalarında bozkurt yerine kitap oldu.

1980 darbesinden sonra ANAP’ı destekledi

1980 darbesi ile MTTB kapatıldı. İsmail Kahraman ve arkadaşları Anavatan Partisi’ni destekledi. 1985 yılında Kahraman eski gelenekten gelen arkadaşlarıyla Birlik Vakfı’nı kurdu. Başkan İsmail Kahraman oldu. Kurucular arasında Recep Tayyip Erdoğan, Cemil Çiçek, Ömer Dinçer, Abdülkadir Aksu ve Ali Coşkun gibi isimler de yer aldı.

Recep Tayyip Erdoğan ve İsmail Kahraman
Recep Tayyip Erdoğan ve İsmail Kahraman

AKP’nin kurucuları arasında yer aldı

Kurucularının daha çok Anavatan Partisi’ne yakın olduğu Birlik Vakfı, 1990’ların ortalarından itibaren artık tam anlamıyla Milli Görüş Hareketi’ne geçti. 1995 yılında İsmail Kahraman Refah Partisi’nden milletvekili oldu. RP’nin kapatılmasının ardından Fazilet Partisi’nde siyasete devam eden Kahraman 2000’lerin başından itibaren artık Erdoğan’ın liderliğini yaptığı yenilikçiler tarafında safını belirledi. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ismini o önerdi. AKP’nin kuruları arasında yer aldı ama milletvekili olmadı. Partinin ağabeyi olarak devam etti. Başkanı olduğu Birlik Vakfı etkinliklerinin değişmez ismi hep Erdoğan oldu. İsmail Kahraman yıllar sonra tekrar aktif siyasete döndü. AKP’nin 7 Haziran 2015’de tek başına iktidar olamadığı seçiminin yenilendiği 1 Kasım 2015 seçimlerinde İstanbul’dan birinci sıra adayı olarak TBMM’ye girdi. Bir süre sonra da TBMM Başkanı oldu. Başkanlığı döneminde sağlık sorunları yaşadı. İkinci dönem için aday gösterilmeyeceği söylentileri çıksa da muhafazakâr camianın AKP’deki en kıdemli ismi yeniden TBMM Başkanı seçildi.

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.