Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zarrab/Atilla Davası’nda, 17 Aralık soruşturmasında yer alan komiser yardımcısı Korkmaz tanıklık yaptı

New York’ta İran yaptırımlarının yasa dışı yollarla delindiği yönündeki iddialarla ilgili görülen ve Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın tutuklu yargılandığı, Reza Zarrab’ın ise tanık olarak ifade verdiği davanın dünkü duruşmasında, İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şubesi eski Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz tanık olarak ifade verdi. 17-25 Aralık soruşturmasını yürüttüğü ve FETÖ bağlantılı olduğu gerekçesiyle 2014 yılında tutuklanan Korkmaz, mahkeme süresince ve hapisten çıktığında iddiaların asılsız olduğunu iddia etmişti. Korkmaz dünkü duruşmada tanık sıfatıyla ayrıntılı bilgiler verdi.

Söz konusu davada, iddianamede yer alan ve duruşmada sunulacak kanıtlarla ilgili mahkemeye verdiği belgede, Türkiye’de 17-25 Aralık 2013 tarihlerinde yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında elde edilen belge ve telefon dinlemelerini de mahkemeye sunacağı kanıtlar arasında olduğunu söyleyen Savcılık, bu delillerin nasıl elde edildiğine dair “bir ya da birden fazla tanığı” kürsüye çıkaracağını bildirmişti.

Mahkemede tanıklık yapabilecek ya da adı geçebilecek kişiler listesinde 17-25 Aralık 2013 soruşturmalarında yer alan ancak daha sonra görevden ihraç edilen bazı polislerin ve savcıların isimleri de yer almıştı.

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şubesi eski Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz söz konusu tanıklardan biri. Dünkü tanıklığıyla birlikte, Korkmaz, savcılığın 17-25 Aralık soruşturmalarında elde edilen ve ABD’deki davada kanıt olarak dava dosyasına giren belge ve telefon dinlemelerine ilişkin ilk tanığı oldu. Söz konusu belge ve telefon dinlemelerine ilişkin başka tanıkların ifade verip vermeyeceği ise henüz bilinmiyor.

Sözcü Gazetesi’nden Zeynep Gürcanlı’nın haberine göre, Türkiye’den çıkarken, soruşturmaya dair delillerin bir bölümünü de yanında götürdüğünü aktaran Korkmaz, ABD havalimanına iner inmez delilleri ülkeye girmesini sağlayan ABD güvenlik güçlerine teslim ettiğini kaydetti.

Korkmaz, New York’taki ifadesinde 17 Aralık 2013 tarihinde yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili açılan davanın soruşturmasını yürüttüğünü ve emri altında sekiz polisin çalıştığını söyledi. Ancak Korkmaz ABD yargısı önünde 17 Aralık soruşturmasını başlatan, ekibi seçen ve yönlendiren isimlerden olduğunu söylerken, 25 Aralık soruşturmasıyla bir ilgisi olmadığını belirtti.

Türkiye’den ayrıldığını ve artık ABD’de yaşadığını da ifade eden Korkmaz, 2014 yılında 17-25 Aralık soruşturmasını yürüten polislerle ilgili açılan dava kapsamında FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle önce gözaltına alınmış ve sonrasında da tutuklanmıştı. Bylock kullanıcısı olduğu tespit edilen ve 17 aylık tutukluğun ardından Şubat 2016’da serbest bırakılan Korkmaz, polislikten de ihraç edilmişti.
2016’nın Şubat ayında tahliye edildiğinde basın mensuplarına açıklama yapan Korkmaz, şöyle konuşmuştu: “Hiç görev almadım. Hiç alakamın hatta bilgimin bile olmadığı, herkes gibi medyadan 25 Aralık tarihinde öğrendiğim bir dosyayla ilgili olarak tam 17 ay 10 gündür tutukluydum. İlk defa hakkımda adil bir karar verildi.”

https://www.youtube.com/watch?v=zCL4mKBHWj0

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.