Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD’in Irak ve Suriye’de yükseliş ve düşüşünün öyküsü

IŞİD’e 2011-2016 yılları arasında 42 bin militan katıldı. Hayatta kalanların bir çoğunun geldikleri ülkelere döndüğü belirtiliyor. Hükümetler şu an bu sorunla uğraşıyor ve çözüm üretmeye çalışıyor.

Suriye savaşı boyunca güçlenen IŞİD’in, Irak ve Suriye’deki toprakları ve etkisi azalmaya devam ediyor. 2014 yılında El Kaide bağlantılı kişiler tarafından kurulan IŞİD, Irak ve Suriye’nin topraklarının önemli bir kısmını hızlı bir biçimde ele geçirmişti. IŞİD, ele geçirdiği topraklarda bir halifelik kurulduğu iddia ederek dünya gündemine oturmuştu. IŞİD, en güçlü olduğu dönemde Irak’ın üçte birini, Suriye’nin yarısını kontrol ediyordu.

1

IŞİD’in Irak ve Suriye’deki etkisinin artışı

2014 yılında ilk olarak Irak’ta Felluce’yı alan IŞİD, daha sonra Musul’u ele geçirdi. Irak’ta kazanılan toprakları Suriye’de askeri olarak güçlenme izledi. IŞİD’in özellikle Rakka’yı merkez alarak güçlenmesi Suriye savaşının gidişatını da etkiledi. 2015 Nisan ayında, Irak ordusu Tikrit’i IŞİD’den geri aldı. Ancak IŞİD, güçlerini Suriye’de yoğunlaştırdı ve Tikrit’i kaybetmesinden bir ay sonra Suriye’de antik kent Palmira’yı aldı. 2016 Mart ayına kadar Palmira IŞİD’in elinde kaldı. Daha sonra Suriye hükümetinin güçleri tarafından geri alındı.

2

IŞİD için gerileme dönemi

Öte yandan, Türkiye, Koalisyon güçleri, Irak, Suriye’de rejim güçleri ve Rusya’nın müdahalesiyle IŞİD’in etki alanı oldukça daraldı ve ele geçirdiği toprakların önemli bir bölümünü kaybetti. IŞİD’in aldığı yenilgiler bu dönemde arttı ve Irak ordusu Haziran 2016 ayında Felluce’yi geri aldığını açıkladı. 2016 yılının ekim ayında Irak ordusu Musul’u IŞİD’den almak için operasyon başlattığını duyurdu. Bu operasyon dokuz ay sürdü ve sonunda Irak ordusu Musul’u IŞİD’den geri aldı. 10 Haziran 2017’de ise Amerikan destekli kuvvetler Rakka’nın alındığını açıkladılar. Bir ay sonra ise Musul operasyonu başarıyla tamamlandı. Rakka’dan sonra Suriye’de IŞİD’in elinde şehir olarak Suriye’nin doğusundaki Albukamal kalmıştı. Örgüt 9 Kasım’da buradan da çıkarıldı. Son olarak 9 Aralık’ta Irak ordusu IŞİD’in tüm ülkeden temizlendiğini açıkladı.

3

Geri dönenler ne olacak?

Ancak IŞİD’in toprak ve etki kaybının ardından bu sefer militanlarının geri dönüşü sorun oldu. Kaynaklara göre IŞİD’e 2011-2016 yılları arasında 42.000 militan katıldı. Hayatta kalanların bir çoğunun geldikleri ülkelere döndüğü belirtiliyor. Hükümetler şu an bu sorunla uğraşıyor ve çözüm üretmeye çalışıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.