Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransız basınının Paris ziyareti yorumu: Erdoğan’ın diplomatik yalnızlıktan çıkışı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fransa’ya ziyareti bugün başladı. Erdoğan Elysée sarayında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile iki ülke ilişkileri ve bölgesel sorunları konuşacak. Görüşme öncesinde Fransız basını Erdoğan’ın ziyaretini ‘diplomatik yalnızlık’tan çıkış olarak niteliyor.

1

Düşmanları azalt, dostları artır

Erdoğan’ın gelişini Le Monde için değerlendiren Marc Semo, ziyaretin Türkiye’de hukuk devleti ve ifade özgürlüğü giderek daha fazla yara alırken gerçekleştiğini belirtiyor. Bu durumun bir çok sorgulamayı da beraberinde getirdiğini ifade eden Semo, Erdoğan’ın gelmeden önce ‘düşmanlarımızı azaltmalı ve dostlarımızı arttırmalıyız’ sözüne atıfta bulunuyor. Erdoğan’ın varolan diplomatik yalnızlıktan kurtulmak için Avrupa Birliği ile ilişkilerini ve tavrını yenilemesi gerektiğini belirtiyor.

Semo, Fransız Dışişleri Bakanlığı’ndan üst-düzey yetkililerin görüşlerine de yer veriyor. Buna göre, Ankara, Avrupa Birliği sürecini canlandırmak istiyorsa temel haklar ve özgürlükler konusunda somut adımlar atmalıdır dediklerini ifade ediyor. Gazetecilerin tutuklanması ve Osman Kavala’nın tutuklanışı Türkiye’nin adım atması beklenen alanlardan bazıları. Emmanuel Macron, geçtiğimiz hafta Erdoğan’ın ziyareti için herkesle konuşma politikası olduğunu belirtmişti. Temel hak ve özgürlüklere ters düşen uygulamaların saygı içerisinde ama endişeyle Erdoğan’a aktarılacağını belirten Semo, Macron’un diğer liderlerin aksine ilişkileri koparmak niyetinde olmadığını belirtiyor. Semo, Macron’un ve Erdoğan’ın dünya görüşleri ve tavırları çok farklı iki lider olmasına rağmen, Kudüs, Suriye, göçmenler gibi bir çok konuda ortaklık gösterdiklerini yazıyor. AB’nin Türkiye eski elçisi Marc Pierini’ye atıf yapan Semo, iki ülke arasındaki ilişkinin siyasal ortaklıktan ziyade teknik (bölgesel sorunlar, ikili ekonomik ilişkiler) sebeplerle gerçekleştiğini yazıyor.

2

Macron’un pragmatist yaklaşımı

Libération için Erdoğan gelişini değerlendiren gazeteci Quentin Ravendy ise Fransa’da bir çok kuruluşun Macron’a toplantı esnasında Türkiye’deki tutuklamaları kınaması talebini ilettiğini yazdı. Erdoğan’ın gelişinin özellikle sol muhalefet içerisinde tepki yarattığını belirten Ravendy, tüm bunlara rağmen dış ilişkilerdeki pragmatist – çıkarcı – yaklaşımından dolayı Erdoğan ile görüşmenin Macron’u çok rahatsız etmediğinin altını çiziyor.

Yeni ticari anlaşmalar söz konusu

Le Figaro gazetesi ise son dönemlerde gerilen ABD-Türkiye ilişkilerinden ötürü Türkiye’nin AB ülkeleri ile arasını düzeltme ihtiyacından bahsediyor. Erdoğan’ın Fransa ziyareti de bu çerçevede değerlendiriliyor. Erdoğan’ın ziyaretten önce söylediği ‘düşmanı azalt, dostu artır’ sözü Türkiye’nin Avrupa’ya el uzatışı olarak görülüyor. Öte yandan, Le Figaro bugün görüşme masasında sadece siyasal sorunların değil, ekonomik anlaşmaların da olacağını belirtiyor. Habere göre, ticari alanda yeni sözleşmelerin imzalanması bekleniyor. Bu yüzden, Macron-Erdoğan görüşmesi Fransız şirketleri için de önem taşıyor.

Turkish President Tayyip Erdogan meets with the Greek prime minister at the Maximos Mansion in Athens on December 7, 2017.  President Recep Tayyip Erdogan began a state visit to Greece on December 7, the first by a Turkish head of state in 65 years, by needling his hosts with revisionist border talk and complaints about its treatment of Muslims. / AFP PHOTO / POOL / Costas BALTAS

Son olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Le Figaro’da yayınlanan yazısında iki ülke arasındaki ilişkilerin son derece önemli olduğunu belirtiyor. Erdoğan, Fransa’nın 15 Temmuz sonrası Türkiye’ye destek veren en önemli ülkelerden biri olduğunu ifade ediyor. 15 Temmuz darbe girişiminin karşısında Türk halkının bir kez daha demokrasiye ve laikliğe bağlılığını gösterdiğini belirtiyor. Erdoğan, yazıda, sıklıkla iki ülke arasındaki ticari ilişkilere vurgu yapıyor ve 2016 yılında 13.4 milyar euro’yu bulan ticaret hacminin 20 milyar euro’ya çıkaracak adımlar atmaktan bahsediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.