Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asia Argento, Cannes’da uyardı: “Aranızda Weinstein’ın benzerleri var ve biz kim olduğunuzu biliyoruz”

İtalyan oyuncu ve yönetmen Asia Argento Cannes Film Festivali’nin ödül töreninde, sürpriz bir konuşma ile sinema sektörünün kadınların cinsel istismarındaki rolünü sert ve etkili bir konuşma ile eleştirdi. Harvey Weinstein tarafından tecavüze maruz kaldığını geçen yıl ifşa etmiş olan Argento, en iyi kadın oyuncu ödülünü vermek üzere sahneye çıktığında, sözlerine “Harvey Weinstein bana 1997 yılında burada, Cannes’da tecavüz etti” diyerek başladı; “21 yaşındaydım ve bu festival onun avlanma yeriydi.”

Argento, “bir tahminde bulunmak istiyorum” diye devam etti: “Harvey Weinstein buraya bir daha asla buyur edilmeyecek. Bir zamanlar onu kucaklayıp suçlarını sümen altı etmiş olan film topluluğu tarafından dışlanmış bir şekilde gözden düşmüş bir müptezel olarak yaşayacak.”

Asia Argento, sinema endüstrisindeki mevcut Weinstein benzerleri için de uyarıda bulundu: “Bu akşam bile, aranızda kadınlara yönelik davranışlarının hesabı sorulması gerekenler var. Siz kendinizi biliyorsunuz. Ama daha önemlisi biz de sizin kim olduğunuzu biliyoruz ve yaptıklarınızın yanınıza kâr kalmasına artık daha fazla izin vermeyeceğiz.”

https://twitter.com/hugoclement/status/997898324857491456

70’ten fazla kadının cinsel taciz ve tecavüzle suçladığı Weinstein hakkında ilk ifşacılardan biri olan Argento’nun anlattıkları New Yorer dergisinin Pulitzer’e layık görülen Ronan Farrow imzalı haberinde yer almıştı. Argento, Cannes’da yaptığı konuşmanın metnini twitter’dan paylaşırken, geçmiş ve gelecek ifşacı kadınların cesaretine dikkat çekti ve “güç bizde” dedi.

https://twitter.com/AsiaArgento/status/997933017443291136

Aynı gün ünlü yıldız Cate Blanchett’in başını çektiği sinema endüstrisinin çeşitli kollarında çalışan 82 kadın da, ödül töreni öncesinde kırmızı halı üzerinde sembolik bir protesto eylemi yaptı.

82 women

89 yaşındaki ünlü yönetmen Agnes Varda’nın da aralarında bulunduğu grup adına konuşan Blanchett, kadınların sektörde azınlık olmadığını ve eşit temsil ile eşit ücreti hak ettiğini, sinema endüstrisinin bütün kollarında toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı olunmasını istediklerini söyledi. Blanchett, ardından gruba “hadi tırmanalım” diye seslendi ve hep beraber kapanış töreninin yapılacağı binanın dışındaki merdivenlere yöneldiler.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.