Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’dan baskı artarken, AB liderleri hafta sonu mülteci krizine yeni “çözüm önerileri”yle toplanıyor

Hafta sonu AB liderlerinin katılımıyla toplanacak olan mülteciler zirvesinde AB’nin sınırlarının güçlendirilmesi ve deniz yoluyla gelen mülteciler için AB dışında “karaya çıkarma bölgeleri” oluşturulması konusunda mutabakata varılması bekleniyor.

Fakat zirve öncesinde AB ülkelerin anlaşamadığı bir takım kritik konuların olduğu da herkes tarafından biliniyor. Bunların arasında en önemlisi ise mültecilerin üye ülkeler arasındaki paylaşımı. Özellikle göçmen karşıtlığının güçlendiği Doğu Avrupa ülkeleriyle birlikte, Almanya, Avusturya, İtalya gibi ülkelerde de bu tarz politikaları destekleyenlerin artması, mülteci paylaşımı konusunda olası bir mutabakatı imkansız hale getirmişe benziyor.

Hal böyleyken AB zirvesinde liderler, Akdeniz üzerinden gelen mültecilerin sayısını azaltmanın yollarını arayacaklar. Veriler ise birliğe gelen mülteci sayısında ciddi düşüşler olduğunu gösteriyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre AB’ye bu 2018 yılında giriş yapan mülteci sayısı 43.000. Aynı veriye göre 2015 yılında bu sayı bir milyondan fazlaydı.

Masadaki çözüm önerileri: Bölgesel karaya çıkarma platformları ve gönüllü geri dönüş finansmanı

Zirvede tartışılacak çözüm önerileri arasında Fas ile yapılacak bir anlaşma ile bu ülkede “bölgesel karaya çıkarma platformu” kurmak. Bu şekilde uluslararası korumaya ihtiyaç duyan ve iltica başvurusu yapmak isteyenlerin işlemleri tamamlanıncaya kadar burada tutulması sağlanacak.

Bir diğer çözüm önerisi ise Libya ve diğer Kuzey Afrika ülkelerine gönüllü olarak geri dönmeye karar verenler için sağlanacak olan finansman.

Almanya’da koalisyonun geleceği mülteci krizine bağlı

Hafta sonu zirvede tartışılacak olan “mülteci sorunu” Almanya’nın iç siyasetinde de krize sebep olmuşa benziyor. Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi göçmen kriziyle ilgili AB düzeyinde çözüm bulunması gerektiğini savunurken, koalisyon ortaklarından CSU lideri ve koalisyonun İçişleri Bakanı Seehofer daha önce başka bir AB ülkesine iltica başvurusu yapanların Almanya’ya gelmesinin gerekirse polis zoruyla önlenmesi gerektiğini düşünüyor.

Merkel’e sorunu AB düzeyinde çözmesi için haziran sonuna kadar süre tanıyan Seehofer, aksi takdirde zorlukla kurulan üç aylık koalisyondan çekilmekle tehdit ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.