Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiliz ve Fransızlar arasında deniz savaşı başladı: “Deniz tarakları bizim”

The Guardian’ın haberine göre, İngiliz kanalında avlanan Fransız ve İngiliz balıkçı tekneleri bir süredir savaş halindeler. Ortaya çıkan bazı videolarda, İngiliz ve Fransız balıkçıların birbirlerine taş attığı ve tekneleri birbirine çarpıştırdığı görülüyor. İngiliz hükümeti ise İngiliz teknelerinin bölgede faaliyet yürütmeye yasal olarak hakkı olduğunu belirtti.

https://www.youtube.com/watch?v=tlYq4_2LaQ8

Salı günü çok daha şiddetli bir şekilde yaşanan çatışma yıl içinde daha az şiddetli şekillerde meydana gelebiliyor. Bölgeyi bilenler bunu ‘deniz tarağı savaşları’ olarak adlandırıyor. İngiliz hükümeti sözcüsü ise çatışmanın İngiliz kanalında İngilizlerin kontrolünde olmayan ancak İngiliz balıkçıların legal olarak avlanmaya izni olan bir alanda yaşandığını belirtti. Sözcü, Fransız mevkidaşlarla bu konuyu konuşup çatışmayı daha fazla sorun yaşanmadan çözmek istediklerini de ekledi.

Konu uluslararası hukuka göre de çetrefilli bir hâl alıyor. Ancak Salı günü İngiliz denizciler bir çok tekneyle, Fransızların daha yoğun olduğu bir bölgeye giriyor. Ardından da Fransız balıkçılar toplanıyor ve denizen ortasında iki grup arasında adeta bir deniz savaşı başlıyor. Hatta Fransızların İngiliz balıkçı teknelerine sis bombası attıkları dahi görülüyor.

İngiltere’de deniz tarağı sanayisinden kazanılan gelir yaklaşık 120 milyon pound ve 1200 kişi bu alanda çalışıyor. Öte yandan İngiliz kanalındaki bu sorun 15 yıldan uzun bir süredir iki tarafı meşgul ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.