Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD-Çin ticaret gerilimi nasıl başladı? (infografik)

ABD ile Çin arasında, Donald Trump’ın Başkan seçilmesiyle başlayan ticaret gerilimi devam ediyor. Trump yönetimi, Çin ile ABD arasında bir ticari dengesizliğinin var olduğunu ve Pekin yönetiminin özellikle fikir mülkiyeti konusunda ihlallerde bulunduğu savunarak, Çin’in ticaret yaklaşımında yapısal değişikliklere gitmesini talep ediyor. Trump’ın dile getirdiği temel sorunsa, ABD’nin Çin ile ticarette verdiği ve yıllar itibarıyla artan yüksek dış ticaret açığı.

Bu doğrultuda, Washington ve Pekin yönetimleri Eylül ayına kadar karşılıklı olarak yürürlülüğe soktukları kararlarla beraber birbirlerinden ithal ettikleri toplam 100 milyar dolar hacme sahip ürün için ilave gümrük vergisi getirdi. İki ülkenin ekonomi kurmayları, gerilimi düşürmek amacıyla Ağustos ayında Washington DC’de görüşmelerine karşın uzlaşma sağlayamadı.   

ABD ile Çin arasındaki gerilimin önümüzdeki süreçte artarak devam etmesi bekleniyor. Başkan Trump, 267 milyar dolar ve 200 milyar dolar değerinde iki gümrük vergisi paketini daha değerlendiriyor. Çin ise ABD’ye aynı şekilde karşılık vereceğini açıkladı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in, 21 Eylül’de gerçekleşecek Dünya Ticaret Toplantısı (DTÖ) toplantısında da ABD’ye yaptırım uygulamak için izin talep edeceği belirtiliyor.

ABD yönetiminin, Çin’den, ‘Made in China 2025’ startejisini hedef alan talepleri bulunuyor. Ancak, Çin ekonomisinde yapısal değişiklikleri işaret eden bu taleplerin Pekin yönetimi tarafından kabul görmesi beklenmiyor. Pekin yönetimi bugüne kadar uzlaşma amaçlı olarak attığı adımlarda iki ülke arasındaki ticari dengesizliği azaltmak için daha fazla ABD ürünü ithal edebileceğini belirtmişti.

ABD ile Çin arasında yaşanan ticari gerilimin ekonomik sebeplerine ve iki ülke arasındaki restleşmenin kilometre taşlarına daha yakından bakıyoruz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.