Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD-Çin ticaret geriliminde 2. perde (infografik)

ABD, Çin’den ithal edilen 200 milyar olar değerindeki ürünlere 24 Eylül 2018 tarihinden geçerli olacak şekilde ilave gümrük vergisi getirdiğini açıkladı. Getirilen gümrük vergisi yıl sonuna kadar yüzde 10 olarak uygulanacak, ancak 2019’dan itibaren yüzde 25’e yükseltilecek. ABD yönetimi, bu süreçte Çin ile ticaret yapan şirketlerin planlamalarını yapmalarını talep ediyor. Temmuz ayında ilk kez askıya çıkan karar için geri bildirim süresi 6 Eylül 2018 tarihinde dolmuştu.

Alınan bu gümrük vergisi kararı, ABD ile Çin arasında devam eden ticaret geriliminde yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendiriliyor. Çin daha önce yaptığı açıklamalarda, ABD’nin 200 milyar dolar gümrük vergisi kararına aynı şekilde karşılık vereceğini açıklamıştı. Ancak, Trump yönetimi, bu pakete karşılık verilmesi halinde 267 milyar dolar değerinde yeni bir gümrük vergisi paketi daha açıklayacağını duyurdu. Dün Pekin kaynakları tarafından yapılan açıklamalarda, Çin’in, ABD ile devam eden ticaret görüşmelerine katılmayacağı belirtildi. Önümüzdeki süreçte, Pekin yönetiminin, gümrük vergilerinin etkilerini azaltmak için, ulusal para birimi olan yuanın değerini düşürmesinden endişe ediliyor. Bu durumda giderek şiddetlenen ‘ticaret gerilimi’ yerini, ‘kur gerilimine’ bırakabilir.
Karşılıklı olarak alınan  gümrük vergisi kararları öncesinde, ABD ile Çin arasındaki ticaretin hacmi 659.1 milyar dolara ulaşmıştı. Çin’in ABD’ye ihraç ettiği ürünlerin hacmi 526,2 milyar dolar, ABD’nin Çin’e ihraç ettiği ürünlerin hacmi ise 132.9 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Bu durum, ilave gümrük vergisi kararlarının ilk etapta Çin ürünlerini daha çok etkilediğini, ancak uzun vadede “fiyat artışı” şeklinde ABD’li tüketicileri de etkileyeceğini gösteriyor.
ABD ile Çin arasındaki ticaret ilişkisinin yıllar itibarıyla değişimine bakıldığında ise ABD’nin ticaret açığının 2010 sonrasında hızlı bir şekilde arttığı görülüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.