Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kriz ve devlet baskısı Venezüela’da gazeteleri yerle bir etti

Venezüela’da 2013’ten beri 55 gazete, mahkeme kararları, kâğıt üzerindeki kontrol ve dijital yayın organlarına ulaşımın engellenmesi gibi sebeplerden ötürü kapandı.

El Pais’in haberine göre, 2018’de 20’si kalıcı olmak üzere 26 gazete yayınını durdurdu. Dijital medyanın yaygınlaşması sonucu artık basılı medyanın sonuna gelindiği kehaneti Venezüela’da gerçekleşti, fakat başka sebeplerden ötürü. Basın ve Toplum Enstitüsü Direktörü Marianela Balbi şöyle konuşuyor: “Ulusal ve yerel medyanın çoğu ya kapandı ya da baskı ve sayfa sayısını azalttı. Ülkede medya organlarına erişimi olmayan bölgeler var. Bazılarında ise sadece hükümet yanlısı televizyon kanalları bulunuyor. Habere en çok ihtiyacımızın olduğu bu zamanlarda, insanların ülkede ne olup bittiğinden haberi olmadığı bölgelerde yerel medya vahim bir şekilde ortadan kayboluyor.”

Direktör Balbi ayrıca, dijital medya organlarına yönelik engelleme ve saldırılar olduğundan, pek çok kablolu televizyon kanalının da sansür uygulamaya zorlandığından bahsediyor.

Portuguesa eyaletinde 33 yıl faaliyet gösteren ve geçen ağustos ayında kapanan El Regional gazetesinde muhabirlik yapan Julio César Rojas ise “Gazete bu yıl zaten biri kâğıt, biri baskı levhası eksikliğinden dolayı iki defa yayını durdurmuştu. Çoğu zaman levha eksikliğinden ötürü Carora şehrine gidiyorduk. Gazete mart ayında siyah-beyaz çıkmaya başladı, daha sonra da patron gazeteyi kapatmaya karar verdi” diye konuşuyor.

Her şey kâğıtta devlet tekeliyle başladı

Nicolas Maduro’nun iktidara gelmesiyle gazete kâğıdı ve grafik endüstrisi malzemelerine devlet tekeli konuldu. Bazı gazeteler malzemelerin keyfi olarak dağıtılmasından şikâyet ediyor. Hükümetin yandaş gazeteleri kayırmasından ötürü muhalif gazeteler, gerekli malzemeyi karaborsadan temin ediyor. Nakit eksikliği, son yıllarda gazete satışlarını düşüren en önemli etkenlerden biri.

“Kâğıt olmadan gazete olmaz.”

 

Ağustos ayında hükümeti eleştiren tek ulusal gazete olan El Nacional haftada beş gün yayın yapma kararı aldı. Gazete yetkilileri diğer ülkelerden gelen yardımlarla ve çalışanlarının özverisiyle ayakta kaldıklarını söylüyor. Malzeme kısıtlamaları dışındaki engellerden biri de mahkemelerin baskısı. El Nacional, eski Meclis Başkanı Diosdado Cabello’nun açtığı bir dava sonucu ceza alma tehlikesiyle karşı karşıya.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.