Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nobel Fizik Ödülü’nü, lazer fiziğindeki çığır açan icatları ile üç biliminsanı kazandı

Nobel Fizik Ödülü’ne, ABD’den Arthur Ashkin, Fransa’dan Gerard Mourou ve Kanada’dan Donna Strickland layık görüldü. İcatlarıyla lazer fiziğinde çığır açan üç biliminsanı 9 milyon kronluk para ödülünü paylaşacak. Donna Strickland Nobel Fizik Ödülü’ne aday gösterilen üçüncü, ödülü kazanan ilk kadın oldu.

İki ayrı çalışma arasında paylaştırılan ödül, Dr. Ashkin’in biyolojik sistemleri incelemek için kullanılan ve optik cımbız olarak tanımlanan bir lazer tekniği için verildi. Dr. Mourou ve Strickland’e ödül kazandıran çalışma ise “yüksek yoğunluklu ve çok kısa lazer darbeleri” üretmenin yolunu geliştirmeleri oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.