Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaybolmasından üç gün önce BBC’ye konuşan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı: “Bir daha ülkeme dönebileceğimi sanmıyorum”

2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğuna girdiği andan itibaren kendisinden haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile, kaybolmasından üç gün önce mülakat yapan BBC, yayın sonrasında yaptıkları konuşmadan kısa bir bölümün ses kaydını yayınladı.

Normal koşullarda Kaşıkçı’nın “off the record” yani “yayınlanmama güvencesiyle yapılan söz konusu konuşmasını” asla kamuoyuyla paylaşmayacaklarını söyleyen BBC, Kaşıkçı’nın akıbetine ilişkin soru işaretleri nedeniyle kendilerini buna mecbur hissettiklerini duyurdu. Kaşıkçı kayıtta, Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman rejiminin muhalefet etmeyen isimleri bile en küçük eleştirileri nedeniyle gözaltına almaya başladığını anlatıyor ve ülkesine bir daha geri dönebileceğini sanmadığını söylüyor.

 

Kaşıkçı: Çok sık seyahat ediyorum. Şu aralar İstanbul ile Washington DC arasında gidip geliyorum.

BBC: Peki sizce, evinize ne zaman dönebileceksiniz?

Kaşıkçı: Bir daha dönebileceğimi sanmıyorum. Bakın, hiçbir şey yapmadığını bildiğim bir arkadaşımın tutuklandığını duyduğumda, geri dönmemem gerektiğini hissediyorum. Söz ettiğim arkadaşım konuşmuyordu bile. Belki bir akşam yemeği davetinde bir konuda azıcık eleştiride bulunmuştu. Suudi Arabistan’da geldiğimiz durum bu. Biz buna alışık değiliz. Böyle bir şey asla olmadı daha önce.

BBC: Yani öyleyse insanlar birbirlerini ihbar ediyorlar? Yani siz diyorsunuz ki, bir partiye gidebilir ve orada söyledikleriniz yanlış anlaşılabilir.

Kaşıkçı: İnsanlar soruyor; şu ve bu neden tutuklandı? Geçenlerde Saraya yakın bir köşe yazarı, bir ekonomist tutuklandı. Bu birçok insanı korkuttu. Çünkü burada hükümete yakın bir kişiden söz ediyoruz.  “Muhalif” sözcüğünü kullanmak istemiyorum. Bu insanlar “muhalif” değiller. Söylemek istediğim artık tutuklanan kişiler muhalif bile değiller. Sadece bağımsız düşünebiliyorlar, kendi fikirleri var. Şu ana kadar, ben kendime muhalif demiyordum. Ben daima kendim için, ‘Ben bir yazarım ve yazmak, görüşlerimi söylemek için özgür bir ortama ihtiyacım var” derdim. Washington Post’ta bunu yapıyorum. Bana özgürce yazabileceğim bir platform verdiler. Keşke o platforma ülkemde sahip olabilsem.

BBC: Öyle olsa Suudi Arabistan daha iyi bir ülke olurdu yani?

Kaşıkçı: Elbette. Çünkü biz çok mühim bir dönüşüm sürecindeyiz. Her bir Suudi’yi kapsayan bir dönüşüm. Her bir Suud vatandaşını tek tek etkileyecek. İngiltere’nin krallarından birinin söylediği gibi, “Halkı doğrudan etkileyen konular, halkın bizzat kendisi tarafından tartışılmalı.” Dolayısıyla bu kadar mühim dönüşümlerin tartışılması lazım. Ama tartışılmıyor. Prens bizi şaşırtıyor. İki üç haftada bir, birkaç milyar dolarlık dev bir proje ile geliyor. Ama bunların hiçbiri parlamentoda ya da gazetelerde tartışılmıyor. İnsanlar sadece el çırpıp, “Harika, daha fazlasını yapalım” demek zorunda bırakılıyor. İşler böyle yürümez.

Cemal Kaşıkçı’nın BBC’de yer alan orijinal ses kaydını dinlemek için linki tıklayabilirsiniz:

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.