Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li senatörlerden Suudi Arabistan’a yaptırım çağrısı

USA Today’in haberine göre, Cumhuriyetçi ve Demokratlardan oluşan bir grup ABD’li senatör, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbetinin daha etkin soruşturulması için Başkan Donald Trump’a çağrıda bulundu.

Senato Dış İlişkiler Komitesi’nden Bob Corker ve Bob Menendez gibi önemli isimlerin de aralarında olduğu yaklaşık 20 senatörden oluşan grup, 2012’de hayata geçirilen bir yasaya dayanarak Başkan Trump’ın olaya daha fazla dahil olması gerektiğini savundu. Senatörlerin soruşturma çağrısında bahsettiği yasaya göre, herhangi bir yabancı aktör insan hakları ihlalinde bulunursa, o kişiye ya da ülkeye yaptırım uygulanabilir.

Senatör Lindsey Graham da Suudilerin ABD’de yaşayan birini öldürmesi söz konusuysa, bunun bedelini ağır bir şekilde ödemeleri gerektiğini savundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü geçen çarşamba günü yaptığı açıklamada, “İstihbaratla ilgili konularda yorum yapamasam da ABD’nin Kaşıkçı’nın ortadan kaybolmasına dair önceden herhangi bir bilgisi olmadığını kesinlikle söyleyebilirim” diye konuştu. Bu sözler, Washington Post’un ABD istihbaratının Kaşıkçı’yı kaçırma planı üzerine Suudi istihbaratçılar arasında yapılan konuşmaları ele geçirdiğini iddia etmesinden sonra geldi.

Washington Post ayrıca, geçen çarşamba günü Suudi veliaht prensi Muhammet bin Selman’ın, Kaşıkçı’yı Suudi Arabistan’a çağırıp ele geçirmeyi planladığını iddia etmişti.

ABD Kongresi’nden de Suudi Arabistan’a yönelik yaptırım çağrıları yapılıyor. Kongre İstihbarat Komitesi’nden Adam Schiff, “Bu korkunç iddialar eğer doğruysa, ABD-Suudi ilişkilerinin yeniden gözden geçirilmesi lazım. Başkan Trump’ın açıklamaları durumun ciddiyeti karşısında oldukça umursamaz” diye konuştu.

Erdoğan: “Bir başkonsoloslukta, bir büyükelçilikte kamera sistemlerinin olmaması mümkün mü?”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Macaristan ziyareti dönüşünde konuya dair açıklamalarda bulundu. Erdoğan, konsolosluktaki kameraların çalışmadığı iddiasına ilişkin “Bir başkonsoloslukta, bir büyükelçilikte kamera sistemlerinin olmaması mümkün mü? Yani buradan bir kuş uçsa, buradan bir sivrisinek çıksa bu sistemler bunu yakalar ki onlarda bu sistemlerin en ileri dereceleri vardır” dedi.

Olayın bütün yönleriyle araştırıldığını belirten Erdoğan “Bizim ülkemizde cereyan etmiş bir hadise. Böyle bir hadiseyle ilgili olarak bizim sessiz kalmamız mümkün değil. Çünkü sıradan bir olay değil. Kaşıkçı güçlü bir ailenin evladı. Uluslararası bir köşe yazarı özelliği var ve bir Türk kızıyla evlenme arifesinde böyle bir şey yaşıyor. Nikâh muameleleriyle ilgili başkonsolosluğa müracaatında yaşanıyor bu olay” diye konuştu.

“Viyana Sözleşmesi’ne göre de adımlar atıldı”

Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı:  “Viyana Sözleşmesi’ne göre de adımlar atıldı. Başkonsolosluğa girilip gerekli çalışmaların yapılabileceği noktasında dönüşler alındı. Bu dönüşler alındıktan sonra da gerek yargımız gerek emniyetimiz, Dışişleri Bakanlığımızın yetkilileri, istihbaratımız şu anda çalışmalarına devam ediyor.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.