Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili son gelişmeler (23 Ekim)

2 Ekim tarihinde evlilik işlemleri için İstanbul Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na gelen ve orada öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili soruşturma kapsamında CIA Direktörü Gina Haspel  Türkiye’de temaslarda bulunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump ise, dün akşam Suudi Arabistan Kralı Muhammed bin Salman ile yaptığı telefon görüşmesi sonrası konuştu ve Cemal Kaşıkçı’nın ölümüne ilişkin Riyad tarafından yapılan açıklamaların tatmin edici olmadığını söyledi.

Endonezya ziyaretinde konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, sorumlulara hak ettikleri cezayı vereceklerini söyleyerek ”Bir daha asla böyle bir şey yaşanmayacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada Kaşıkçı cinayetiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan ”Bu cinayetin planlı işlendiğine dair elimizde deliler var. Cinayet günü bu 15 kişi niçin İstanbul’da toplanmıştır? Bu kişiler kimden emir almıştır? Başkonsolosluk binası niçin günler sonra açılmıştır? Öldürüldüğü resmen kabul edilen bir kişinin cesedi niçin hâlâ ortada yok?” sorularını yöneltti.

Cesedin yerli bir işbirlikçiye verildiği iddialarına da değinen Erdoğan, ”Cesedin yerli işbirlikçiye verildiği iddiası doğruysa, bu yerli işbirlikçi kimdir? Sıradan birisi bu yerli işbirlikçiden bahsetmiyor. Suudi Arabistan’dan yetkili bir kişi bundan bahsediyor. Öyleyse bu işbirlikçiyi açıklamak zorundasın. Hiç kimse bu sorular cevaplanmadan meselenin üzerinin kapatılacağını aklından bile geçirmesin” dedi.

Son olarak Suudi Arabistan üst yönetimine çağrıda bulunan Erdoğan, ”Olayın cereyan ettiği yer İstanbul’dur. Bu 15 artı 3 kişinin yargılanmasının İstanbul’da yapılması teklifimdir. Takdir kendilerinindir” diye konuştu.

Cinayetle ilgili basında yer alan iddialar

Reuters haber ajansında yer alan habere göre, Kaşıkçı cinayeti sonrası görevden alınan Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın danışmanı ve Kraliyet Divanı Müsteşarı Suud bin Abdullah el Kahtani konsoloslukla Skype bağlantısı gerçekleştirdi. İddiaya göre Kahtani, Kaşıkçı için ”Bana o köpeğin kafasını getirin” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.