Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: İngiliz istihbaratı haftalar önce, Kaşıkçı’nın kaçırılma planını öğrendi ve Riyad’ı “yapmayın” diye uyardı

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinden haftalar önce, rejim tarafından kaçırılıp etkisiz hale getirmek istendiğinin İngiliz istihbaratı tarafından bilindiği iddia edildi. İngiltere’nin sansasyonel haberleri ile ünlü bulvar gazetelerinden Express gazetesinin haberine göre, Cemal Kaşıkçı Suudi Arabistan’ın Yemen’de kimyasal silah kullandığını ifşa etmeye hazırlanıyordu ve buna engel olmak isteyen “Kraliyet mensubu bir kişi” gazetecinin kaçırılıp Suudi Arabistan’a getirilmesi için emir vermişti.

Emri veren Veliaht Prens mi?

Express gazetesinin haber kaynağı, İngiliz istihbaratı “kaynakları”. Söz konusu kaynaklar Suudi Arabistan İstihbarat Servisi’nin kendi iç iletişimini takip ederken, Kaşıkçı’nın öldürülmesinden üç hafta kadar önce böyle bir bilgiye ulaşmışlar. Fakat gazeteye bilgi veren istihbarat kaynakları, Kaşıkçı’nın kaçırılması emrini veren “Kraliyet mensubu”nun Veliaht Prens Muhammed bin Salman (MBS) olup olmadığına dair bilgi vermemişler. Dinlemeye takılan emrin doğrudan Veliaht Prens’ten gelmediğini ve MBS’nin böyle bir emirden haber olup olmadığını bilmediklerini söylemekle yetinmişler.
Express, yine kaynaklarına dayandırarak, emri veren kişinin Kaşıkçı’nın kaçırılıp Suudi Arabistan’a getirilmesini istemekle kalmadığını, sorun çıkarması halinde nasıl mukabele edileceği konusunda “kapıyı açık bıraktığını” da yazmış. İlk başta Kaşıkçı’nın akıbetine dair bilgisi olmadığını savunan Riyad, daha sonra gazetecinin konsoloslukta “kaza sonucu” öldüğünü kabul etmiş, nihayet geçen hafta ise Riyad’daki başsavcılık olayın “önceden planlı bir cinayet” olduğunu açıkladı.
Express gazetesinin kaynakları, “Emrin saray çevresinden geldiğini biliyoruz ama bu kişiyi Veliaht Prens ile doğrudan ilişkilendirecek bilgiye sahip değiliz. Fakat bu MBS’nin emir vermediği anlamına da gelmez” değerlendirmesi yapmış.

“Yapmayın” uyarısı

Express haberinde, İngiliz Dış İstihbarat Servisi MI6’in Suudi muhataplarını, Kaşıkçı’ya yönelik planlarından vazgeçmeleri için uyardığını da yazmış. Buna göre, Suudi İstihbarat Servisi mensuplarının da yer aldığı bir grubun 1 Ekim’de İstanbul’a gitmeye hazırlandığını öğrenen MI6, bunun Kaşıkçı için ne anlama geldiğini bildiklerinden Riyad’ı arayarak, nafile bir şekilde, muhataplarını planı uygulamaktan vazgeçirmeye çalışmış.
Express gazetesinin, Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın Yemen’de kimyasal silah kullandığına dair ifşaatta bulunacağı iddiası ise, gazetecinin “ismini vermek istemeyen bir arkadaşı”na dayandırılmış. İddia o ki Kaşıkçı, İstanbul’daki Suudi Başkonsolosluğu’na kimyasal silah kullanıldığını kanıtlayacak belgeleri ele geçirmek için gitmiş. Gazete, bu iddia ile ilgili bir uzmandan görüş de almış: “Eğer Kaşıkçı Suudi Arabistan’ın yasadışı şekilde fosfor bombası kullandığına dair kanıt sahibi idiyse, bu Riyad’ın ona neden böyle yaptığını da açıklar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.