Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir grup entelektüelden ABD’nin Teksas eyaletindeki çocuk mülteci kamplarıyla ilgili açık mektup

Patti Smith, Salman Rüşdi, Alberto Manguel, Paul Auster ve Jon Lee Anderson’ın da aralarında bulunduğu bir grup akademisyen, sanatçı, entelektüel ve edebiyatçı, ABD’nin Teksas eyaletinin Tornillo kentindeki çocuk mülteci kamplarıyla ilgili bir açık mektup yayınladı. Mektubu Utku Özmakas‘ın çevirisiyle yayınlıyoruz.

“Teksas, Tornillo’da bir dizi solgun sarı tentenin altında, ailelerinden koparılmış 1600’e yakın çocuk, kızlar ve erkekler birbirinden ayrı halde, muntazaman sıralanmış ranzalarda uyuyor. Yaşları on üç ile on yedi arasında değişen bu çocuklar, yasal haklara sınırlı bir erişime sahip. Okula gitmiyorlar. Onlara verilmiş ders kitapları varsa da bunların kapağını kaldırmak zorunda bile değiller. Tornillo’daki çadırkent, Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı’nın yönergeleri dışında tamamen denetimsiz. Fiziksel koşullar insanlık dışı. Tornillo’daki çocuklar, günlerinin büyük bir çoğunluğunu klimayla havalandırılan çadırlarda geçiriyor. Aynı yerde yemek yiyor ve yaratıcı etkinliklere katılıyor. Yirmi çocuğa, üç görevli düşüyor. Çocukların aileleriyle ya da vasileriyle haftada iki kez telefon görüşmesi yapmasına izin veriliyor. Acil durumda ulaşılacak kişilerin numaralarının yazdığı kemerler takıyorlar.

Bunların dışında, çocukların psikolojik koşulları için insanlık dışından başka bir ifade kullanmak mümkün değil. Tornillo’ya gelen en az iki düzine çocuğa, buradan önceki durakları olan gözaltı merkezinde, buraya gelecekleri yalnızca birkaç saat önce haber veriliyor. Tornillo’daki görevlilerden birine göre bu süre daha da uzun ve çocukların bu sürede panikleyip kaçmaya çalışması ihtimal dahilinde. Bu koşullar nedeniyle Tornillo’daki çocuklar kaçınılmaz bir biçimde duygusal travmaya maruz kalıyor. Buradan duygusal yaralarla ayrılacakları (ayrılmaları için henüz bir tarih verilmedi) şüphesiz ve hiç kimse onları bu adaletsiz mahkûmiyete çarptıran ülkeye karşı nefretten başka bir duygu beslemesini beklememeli.

Eylül ayında kapasitesi 3 bin 800 kişiye çıkartılan Tornillo kampında çalışan görevliler, çocukların gözaltında kalma süresi uzadıkça travma geçirme ya da depresyona girme ihtimallerinin arttığını söylüyor. Bu tesislerde çok katı kurallar uygulanıyor: “Yaramazlık yapma. Yere oturma. Yemeğini paylaşma. Lakap takma. Kardeşin bile olsa başka bir çocuğa dokunma. Ağlama. Bunlardan birini yapmak davanıza zarar verebilir.” Çocuklarınızın onlara sarılmadan ya da onlarla kucaklaşmadan veyahut kendi küçük kız ya da erkek kardeşine dokunmadan veya onunla bir şey paylaşamadan zorla götürüldüğünü hayal edebiliyor musunuz?

Federal yetkililer, gazetecilerin çocuklarla röportaj yapmasına izin vermiyorlar ve kampa erişim çok sıkı bir şekilde denetleniyor; günlük raporlar neredeyse tamamen süzgeçten geçiriliyor. Göçmen çocuklara yönelik yüzlerce ABD gözaltı merkezi arasında olsa bile, Tornillo, küçüklere yönelik muameleleriyle gitgide kötüleşme tehdidi altında olan genel bir baskı ve zulüm atmosferinin bir parçası. ABD hükümetine göre 13 binden fazla göçmen çocuk gözaltında tutuluyor. Bu, ABD tarihinin en yüksek sayısı. Geçtiğimiz ay itibariyle, yaşları on ikiyi bile bulmayan 250 kadar “küçük çocuk”, henüz ebeveynleriyle bir araya gelmemişti bile. Kısa süre önce Başkan, göçmenler için “dört bir yana çadır kurma” sözü verdi.

Bu kuşak, “özgürlüğün toprağı ve cesaretin yuvası”na çocuklar için toplama kampı kurulmasına müsaade etmesiyle belleklerden silinmeyecek. Bunlar şimdi ve burada olup bitiyor; ama bizim adımıza değil.”

Rabih Alameddine
Jon Lee Anderson
Margaret Atwood
Paul Auster
Andrea Bajani
Alessandro Baricco
Elif Batuman
Neil Bissoondath
José Burucúa
Giovanna Calvino
Emmanuel Carrère
Javier Cercas
Christopher Cerf
Roger Chartier
Michael Cunningham
William Dalrymple
Robert Darnton
Deborah Eisenberg
Mona Eltahawy
Álvaro Enrigue
Richard Ford
Edwin Frank
Garth Greenwell
Andrew Sean Greer
Linda Gregerson
Ethel Groffier
Helon Habila
Rawi Hage
Aleksandar Hemon
Edward Hirsch
Siri Hustvedt
Tahar Ben Jalloun
Arthur Japin
Daniel Kehlmann
Etgar Keret
Peter Kimani
Binnie Kirshenbaum
Khaled Al Khamissi
Dany Laferrière
Jhumpa Lahiri
Laila Lalami
Herb Leibowitz
Barry Lopez
Valeria Luiselli
Norman Manea
Alberto Manguel
Yann Martel
Guillermo Martínez
Diana Matar
Hisham Matar
Maaza Mengiste
Rohinton Mistry
Benjamin Moser
José Luis Moure
Azar Nafisi
Guadalupe Nettel
Mukoma Wa Ngugi
Ruth Padel
Rajesh Parameswaran
Dawit L. Petros
Caryl Phillips
Nelida Piñon
Francine Prose
Sergio Ramírez
David Rieff
Salman Rüşdi
Alberto Ruy Sánchez
Aurora Juana Schreiber
Wallace Shawn
Sjón
Patti Smith
Susan Swan
Santiago Sylvester
Madeleine Thien 
Colm Tóibín
Kirmen Uribe
Juan Gabriel Vásquez
Juan Villoro
Susan Yankowitz

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.