Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

UNESCO reggae müziğini manevi kültürel hazineler listesine aldı

BBC’de yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, reggae müziğinin uluslararası kültürel hazineler listesine alınıp korunması ve tanıtılmasına karar verdi.

1960’larda Toots and the Maytals, Peter Tosh ve Bob Marley gibi şarkıcılar sayesinde popüler olan reggae, “manevi kültürel hazineler” listesine alındı. UNESCO reggae müziğinin “zihinsel, sosyopolitik, hissi ve ruhani” olduğunu açıkladı. UNESCO yetkilileri karar açıklanırken reggae’nin “adaletsizlik, direniş, aşk ve insanlık üzerine uluslararası söyleme katkısı da bulunduğunu” belirtti.

Jamaika Kültür Bakanı Olivia Grange da kararı sevinçle karşılarken “Reggae özbeöz Jamaikalı. Bizim yarattığımız ve dünyanın tüm köşelerine nüfuz etmiş bir müzik” dedi.

Jamaika bu yılın başlarında reggae müziğinin listeye alınması için başvuru yapmıştı. 2008’de oluşturulan liste, manevi etkinlikleri yaşatan kişi, grup ve topluluklara saygı gösterilmesini sağlamayı, insanları bilinçlendirmeyi ve bu etkinlikleri ulusal-uluslararası düzeyde teşvik etmeyi amaçlıyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.