Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın binbir türlü haberi (23): Neandertaller hayatı sandığımız kadar uçlarda yaşamamış – Y kuşağı daha ‘duyarlı’ değil daha ‘fakirmiş’

Brezilya’nın yeni Devlet Başkanı Bolsonaro’nun oğlu Anayasa Mahkemesi’ni kapattırmak istedi, aile birbirine girdi

Jair Bolsonaro’nun oğlu Eduardo Bolsonaro’nun, Brezilya başkanlık seçimlerinden 4 ay önce yaptığı açıklama yeni ortaya çıktı. Sao Paolo şehrinden kongreye temsilci olarak seçilen Eduardo, babasının partisi SLP’de siyaset yapıyor. Eduardo, Anayasa Mahkemesi yargıçlarını hedef aldığı konuşmasında; mahkemenin kapatılması ve yargıçların görevlerinden uzaklaştırılması durumunda Brezilya vatandaşlarının sokaklara dökülmeyeceğini söylemiş.

Yeni seçilen Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya gazeteciler tarafından bu demecin içeriği sorulunca Bolsonaro’nun cevabı sert oldu: “Anayasa Mahkemesi’ni kapattırmak isteyen kişiye bir psikiyatra görünmesini tavsiye ederim.” Cevabın ardından gazeteciler sözü söyleyen kişinin kimliğini açıklayınca, Bolsonaro’ya başka bir soru yöneltilmedi.

Jair Bolsonaro daha sonra oğlunu disipline etmiş olacak ki, genç Bolsonaro özür diledi ve gerçekten mahkemenin kapanması gerektiğini ima etmediğini söyledi.

Neandertaller hayatı sandığımız kadar uçlarda yaşamamış

Nature dergisinin yayınladığı bir araştırmaya göre 80.000 ve 20.000 yıl önce yaşamış homosapiensler ve neandertallerin iskelet ve kafatasları karşılaştırıldığında bir türün diğerinden daha fazla travma örneği göstermediği sonucu çıkarılmış.

Antropologlara göre o dönemde avcı-toplayıcı olan neandertaller ve homosapiensler şimdiki insanlara göre doğal olarak daha fazla sakatlık ve yaralanma yaşamış. Ancak iskeletlerinde izleri bulunan yaralanma ve travma vakalarının büyük bir kısmını ciddi bir sağlık sorununa dönüşmeden atlatmışlar.

Rusya’da polis, lise öğrencilerine 16 Kasım Dünya Tolerans Günü vesilesiyle çizdikleri resimler yüzünden soruşturma açtı              

Çocuklara eşcinsel propaganda yapmayı yasaklayan ve 2013’te Putin hükümeti tarafından onanan yasa yüzünden Rusya’da bir lise polisler ve psikologlar tarafından basıldı.

Bazı öğrencilerin velilerinden gelen şikayet üzerine, 16 Kasım Dünya Tolerans Günü için düzenlenen bir sanat etkinliği için resim çizen Ekaterinburg’lu 17 öğrencinin çalışmalarına el konuldu. Şimdi yetkililer resimleri teker teker inceleyip işin içinde eşcinsel propaganda arıyor. Bölge savcısı, soruşturmanın 30 gün süreceğini açıkladı. Eğer öğrenciler suçlu bulunursa 5.000 ruble, okul suçlu bulunursa 500.000 ruble ödemek zorunda kalacak.

Y kuşağı daha ‘duyarlı’ değil daha ‘fakirmiş’

ABD’de FED ekonomistleri tarafından hazırlanan bir çalışma Y kuşağının para ile ilişkisini ortaya döktü.

Rapora göre, Y kuşağı gençlerinin erken yaşlarda aile evinden ayrılıp iş hayatına atıldığı belirtilirken, bu davranış biçimi önceki jenerasyonlarla kıyaslandığında aynı alım gücüyle sonuçlanmıyor. Araştırmadan, Y kuşağı gençlerinin gelirleri ebeveynlerinin aynı dönemdeki gelirleri ile karşılaştırılınca, gençlerin alım güçlerinin çok daha düşük olduğu sonucu çıkıyor.

Y kuşağı ile özdeşleştirilen “araba yerine bisiklete binme veya yeşil enerjilere yatırım yapma” gibi ekolojik reflekslerin aslında iyi yaşamak isteyen bu jenerasyonun tasarruf endişesinden kaynaklandığı değerlendirmesi yapılıyor.

Ballon d’Or kazanan ilk kadın olan Ada Hegerberg ülkesinin milli takımından gelir eşitsizliği nedeniyle ayrıldı

2017 senesinde ülkesinin A Milli Takımından çekildiğini açıklayan Hegerberg gerekçe olarak kadın futbolunun gereken saygıyı görmediğini ve erkek takımıyla olan gelir adaletsizliğini göstermişti.

Bu karardan sonra Norveç Futbol Federasyonu gereken adımları attı, kadın ve erkek takımlarının maaş ve bonuslarını aynı seviyeye çekti.

Ancak Kadınlar Dünya Kupası’na yedi ay kala Hegerberg’in takıma dönmesi beklenirken o “Her şey  para değil” cevabını verdi. Hegerberg bu çağrıyı reddederek, değişimin daha radikal olması gerektiğini ve beklentisinin paranın ötesinde bir eşitlik anlayışı olduğunu belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.