Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de aşırı sağcıların “Brexit ihaneti” yürüyüşü endişe yarattı

Büyük Britanya’da, Avam Kamarası’nda yarın yapılacak Brexit oylaması öncesinde pazar günü hem sağ hem sol gruplar sokaklardaydı.

Londra’da İslam karşıtı aktivist Tommy Robinson’un öncülüğünde yürüyen aşırı sağcı bir grup, Birleşik Krallık bayrağı taşıyarak “Britanya’yı dışarıda istiyoruz” sloganları attı. Başbakan Theresa May’i “hain” olarak niteleyen grup başbakan aleyhine sloganlar attı. Grup, Muhafazakâr Parti’nin Avrupa Birliği ile bağları kesmemesinin hesabının kesileceğini söyledi.

Buradan birkaç kilometre uzakta ise sol grupların öncülüğünde düzenlenen bir yürüyüş vardı. “Irkçılığa karşı ayağa kalk” pankartları taşıyan grup, İslam karşıtı Tommy Robinson’ı düşmanlık tohumları ekmekle suçluyor. Sendika temsilcileri, aşırı sağcıların Brexit aracılığıyla hayal kırıklığı yaşayan seçmene ulaşmayı hedeflediğini, ancak bu kişilerin ancak toplumun küçük bir kesimini temsil ettiğini söylüyor.

Yarın yapılması beklenen Brexit oylaması öncesi Britanya medyasında birçok spekülasyon paylaşılıyor. Tepkilerden çekinen Theresa May’in anlaşmanın yumuşatılmasını istediği veya olası bir yenilgiden kaçınmak için oylamayı ertelemek istediği gibi… Kimi İşçi Partili ve muhafazakâr hukukçular ise ikinci bir referandumun yapılabileceğinden bahsediyor.

Ekonomik şikayetler

Queen Mary Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Tim Bale, oylamada yaşanabilecek bir hayal kırıklığının aşırı sağı, Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’ni güçlendirebileceğini düşünüyor. Yine “Brexit ihaneti” yürüyüşe katılanların büyük bölümü tepkilerinin işlerini kaybetmekten geldiğini söylüyor. 51 yaşındaki Lee Windsor, inşaat işinde birlikte çalıştığı kişilerin Litvanya, Estonya, Letonya gibi ülkelerden olduğunu, kendisinin vergi ödediğini, yabancı işçilerin ise maaşlarını nakit aldıklarını aktarıyor. Yine bir başka göstericiye göre Avrupa Birliği ile anlaşma yapmak yanlış ve AB ile anlaşmanın ekonomiye olumsuz yansımaları olacak.

“Bir daha asla”

18 yaşından bu yana Muhafazakâr Parti’yi desteklediğini söyleyen 59 yaşındaki Antonia Howard ise bir daha asla bu partiye oy vermeyeceğini söylüyor. Sebebi ise yaşadığı hayal kırıklıkları.

Pazar günü sokağa çıkan sol gruplar ise hem Avrupa Birliği yanlıları hem de karşıtlarından oluşuyordu. Misal Brexit’te “evet” oyu kullanan Padraic Finn aynı zamanda İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’i destekliyor. 20 yaşındaki Yasmina O’Sullivan ve Chloe White’ın yürüyüşe katılma nedenleri ise ırkçılığa karşı çıkmaları.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.