Donald Trump gibi öngörülemez bir başkanı, deneyimi ve sağduyusu ise dengeleyen ABD Savunma Bakanı Jim Mattis dün, Başkan Trump’ın Suriye’den çekilme kararı ve uluslararası ittifaklara karşı tavrından ötürü istifa etti. Suriye’den çekilme kararı, Mattis için bardağı taşıran son damla oldu.
Trump’ın Savunma Bakanı’nın ayrılışını duyuran tweetleri, Trump’ı dengelemesinden ötürü Mattis’in hayli popüler olduğu Pentagon tarafından şaşkınlıkla karşılandı.
General Jim Mattis will be retiring, with distinction, at the end of February, after having served my Administration as Secretary of Defense for the past two years. During Jim’s tenure, tremendous progress has been made, especially with respect to the purchase of new fighting….
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 20, 2018
Trump tweetinde “Son iki yıldır hükümetimde Savunma Bakanı olarak görev alan General Jim Mattis, şubat sonunda şerefle emekli olacaktır” dedi ve kısa zamanda yerine yeni bir ismin atanacağını belirtti.
Mattis ise istifa mektubunda, Trump’ın dünyaya yaklaşımını ABD etkisi ve çıkarları için yıkıcı bulduğunu, ABD’nin temel çıkarlarının “müttefiklerine etkin liderlik etmekten” geçtiğini söyledi ve Trump’ın ABD askerlerini çekme kararı aldığı IŞİD Koalisyonu’ndan övgüyle bahsetti.
Mektubunda Çin ve Rusya olan ilişkilerden de bahseden 68 yaşındaki emekli donanma generali Mattis’in Trump’a temel eleştirisi, Başkan’ın “otoriter modelleriyle tutarlı bir dünya” isteyen Rusya ve Çin ile küresel güç rekabetinin önemini gözden kaçırmış olması. Suriye’den çekilme kararı Mattis’e göre her şeyden önce Rusya ve İran’ın çıkarına.
“Ortadoğu’nun polisi olmayacağız”
Donald Trump dün Twitter hesabında ABD’nin artık “karşılığında hiçbir şey almadan değerli hayatlar ve trilyonlarca dolar harcayarak Ortadoğu’nun polisi olmaya devam etmeyeceğini”, “ABD’nin Ortadoğu’daki çabalarının takdir görmediğini” ve savaşma sırasının başkalarında olduğunu söylemişti.
Does the USA want to be the Policeman of the Middle East, getting NOTHING but spending precious lives and trillions of dollars protecting others who, in almost all cases, do not appreciate what we are doing? Do we want to be there forever? Time for others to finally fight…..
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 20, 2018
Putin: “Memnunum” Trump: “Rusya memnun değil”
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Rusya Dışişleri Bakanlığı 19 Aralık’taki basın toplantısında ABD’nin Suriye’deki askeri varlığının barış ve kalıcı çözüm önünde engel olduğunu duyurmuş, Rus sözcü Amerikan askerlerinin Suriye’deki mevcudiyetinin de hukuka aykırı olduğunu kaydetmişti.
ABD’nin çekilme kararı Rusya tarafından memnuniyetle karşılandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün yaptığı açıklamada, ABD’nin kararının “doğru” olduğunu, çünkü artık sahada ABD askerlerine ihtiyaç duyulmadığını söyledi. Putin Trump’ı ABD içindeki muhaliflerine karşı savunarak “Trump kazandı, bu çok açık. Fakat herkes bu zaferi kabul etmeye istekli değil. Başkanı gayrimeşrulaştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar” diye konuştu.
Putin’in karardan memnun olduğu açık olmasına rağmen Trump, takiben attığı tweet’te “Rusya, İran, Suriye ve diğerleri, yalan haberlerin dediğinin aksine karardan memnun değiller. Çünkü şimdi nefret ettikleri IŞİD ve diğerleriyle biz olmadan kendilerinin savaşması gerekecek” dedi.
….Russia, Iran, Syria & many others are not happy about the U.S. leaving, despite what the Fake News says, because now they will have to fight ISIS and others, who they hate, without us. I am building by far the most powerful military in the world. ISIS hits us they are doomed!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 20, 2018
Die Welt: “Erdoğan, Trump’ı mat etmiş bile olabilir”
Sputnik’in aktardığına göre; Die Welt gazetesinde yayımlanan bir yazıda, ABD’nin çekilme kararının Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında bir pazarlığın sonucu olduğu öne sürüldü. İddiaya göre, Türkiye’nin 3,5 milyar dolarlık Patriot hava savunma füze sistemi alması karşılığında Trump, gelecekte muhtemel bir Türkiye operasyonu durumunda çatışmayı önlemek için Suriye’nin kuzeyinden çekilme kararı aldı.
Alman gazetesinde çıkan yorumda “Erdoğan, Trump’ı mat etmiş bile olabilir. Zira, Patriot anlaşması, Ankara’yı S400’lerden uzaklaştırma girişiminde yapılan bir satranç hamlesiydi” görüşüne yer verildi.