Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump “IŞİD’i yendik” dedi, ardından Beyaz Saray askerlerin Suriye’den çekilme sürecinin başladığını duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump, sıklıkla yaptığı üzere Twitter’da paylaştığı mesajla, ülkesinin Suriye’de IŞİD ile mücadele amaçlı misyonunu tamamladığını duyurdu. Trump, başkanlığı döneminde Suriye’de askeri varlık bulundurmasının “yegâne gerekçesi”nin “IŞİD’i yenmek” olduğunu yazdı. 

Trump’ın bu paylaşımından kısa süre sonra da Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, IŞİD’le mücadelede yeni bir aşama olarak Amerikan askerlerinin ülkeye geri dönüş sürecinin başladığını duyurdu, ancak takvim vermedi. Sanders, askerlerin geri çekilmesinin IŞİD’e karşı oluşturulan küresel koalisyonun sonu anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi; ABD ve müttefiklerinin “radikal İslamcıların toprak, maddi kaynak ve destek bulmasını” engellemek için çalışmaya devam edeceğini belirtti.  

Pentagon çekilme haberine temkinli yaklaştı

Bu gelişmelerden kısa süre önce Amerikan medyasında “isminin açıklanmasını istemeyen kaynaklara” dayandırılan haberlerde Beyaz Saray’ın Suriye’deki Amerikan askerlerini geri çekme kararı aldığı ve kararın Suriye’de bulunan 2000’i aşkın personelin tamamını kapsadığı kaydedilmişti.  Sarah Sanders’ın basın toplantısından hemen sonra ise Reuters, ismi açıklanmayan bir yetkilinin ağzından, Suriye’deki tüm Dışişleri Bakanlığı personelinin 24 saat içinde bu ülkeyi terk edeceğini ve ABD askerlerinin de önümüzdeki 60 ila 100 gün içinde geri çekilmesinin beklendiğini duyurdu. 

Pentagon temkinli

Haberi doğrulatmak üzere Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’a yönelen gazeteciler ise aradıklarını bulamadı. Gazetecilerin konuya ilişkin sorusunu yanıtlayan bakanlık sözcüsü Rob Manning, Beyaz Saray kaynaklı haberleri yalanlamadı ama “Şu aşamada, bölgedeki ortaklarımız ile beraber ve onlar aracılığıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz” diyerek, doğrulamış da olmadı. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis de 10 gün önce IŞİD ile mücadelede, hâlâ yapılması gereken çok iş olduğunu kaydetmişti. 

ABD Başkanı Trump ise, daha önce de birkaç kez askerlerin geri çekileceğine dair duyurular yapmış, ancak her defasında Pentagon’daki güvenlik bürokrasisinin aksi yönde telkinleri ile geri adım atmıştı. Geçen eylül ayında ise Başkan Trump’ın benzer bir çıkışı ardından, Washington Post gazetesi ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın “İran askerleri İran’ın dışında kalmaya devam ettiği sürece ABD de askerlerini Suriye’den çekmeyecek” dediğini bildirmişti.  

Beyaz Saray’ın son çekilme duyurusu, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde, Fırat nehrinin doğusundaki YPG birliklerine yönelik harekat başlatacağını, bugün bir kez daha, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ağzından yinelemesini izliyor. Nitekim Wall Street Journal gazetesi de, Başkan Trump’ın askerleri çekme kararını salı akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesi sonrasında aldığını yazdı. Buna mukabil, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta YPG’ye yönelik bir operasyonun birkaç gün için başlayacağını söylemesinin ertesinde, ABD Savunma Bakanlığı yazılı bir açıklama ile bu tür bir “tek taraflı” adımdan rahatsızlık duyacaklarını ve “kabul edilmez” addedeceklerini bildirmişti.


Cumhuriyetçi Senatör Graham: Çekilme Obama’nınkiler kadar büyük hata olur

Amerikan Kongresi’nde Başkan Trump’a yakın Cumhuriyetçi Senatörlerden Lindsey Graham da, çekilme kararı aleyhinde bir twit ile tartışmaya katıldı. Graham paylaşımında, ABD’nin Suriye’den asker çekmesinin Başkan Obama’nınkilere benzer boyutta büyük bir hata olacağını savundu.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı ise bugünkü (19 Aralık) basın toplantısında ABD’nin Suriye’deki askeri varlığının barış ve kalıcı çözüm önünde engel olduğunu duyurmuş, Rus sözcü Amerikan askerlerinin Suriye’deki mevcudiyetinin de hukuka aykırı olduğunu kaydetmişti.   

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.